El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, reclama a tres ministres del Govern espanyol la “gestió des de Catalunya” de la part corresponent del fons per a la reactivació de 750.000 milions d’euros anunciat per la Comissió Europea. Ho ha fet en el marc de la Conferència per a Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE) amb la participació de les ministres Carolina Darias, Nadia Calviño i Arancha González Laya.

Solé ha celebrat l’anunci de la Comissió Europea d’un fons per a la reactivació, perquè “el futur no passa per les retallades sinó per la recuperació econòmica i social”, i ha reivindicat el “paper protagonista que ha de tenir Catalunya”. “Aquest paper passa necessàriament per una gestió del fons descentralitzada, perquè som nosaltres qui millor coneixem les necessitats immediates del nostre país”.

El conseller d’Acció Exterior ha explicat també que aquest és un “posicionament que no és exclusiu de Catalunya”, sinó que és una demanda compartida a nivell europeu. Dimecres el Govern i l’Assemblea de Regions d’Europa (ARE) reividicaven funcionar “a partir del treball en xarxa i la descentralització, davant de posicionaments centralistes”. “És molt més lògic i útil funcionar a partir de models descentralitzats”, ha conclòs el conseller Solé.

D’altra banda, el conseller Solé ha demanat també atendre la realitat dels ciutadans que viuen en territoris fronterers, pels quals el tancament de fronteres suposa una dificultat afegida per les relacions socioeconòmiques entre territoris. Solé ha qüestionat també que l’obertura de fronteres es condicioni al compliment dels indicadors epidemiològics per part de tot l’Estat.