La Comissió pel Retorn Digne sol·licita la intervenció del Síndic de Greuges i denuncia la inacció de la Generalitat per garantir els drets dels catalans residents a l’exterior davant de l’emergència de la Covid-19. Així ho va decidir l’assemblea oberta de l’associació.

L’abril passat, la Comissió pel Retorn Digne va enviar una carta al President Quim Torra i als consellers de Treball, Chakir El Homrani i d’Acció Exterior, Bernat Soler, alertant de la situació de “desprotecció” dels més de 330.000 catalans residents a l’exterior.

En la carta digirida al Govern català, la Comissió pel Retorn Digne assegura que “les conseqüències en termes laborals i econòmics ja s’estan deixant notar” i avança que “moltes persones estan veient el retorn com una possibilitat ja sigui per problemes laborals, per falta de perspectives de futur al país de residència o per ser afectats pel coronavirus de manera directa o algun familiar”.

A més, alerten que “unes 89.000 persones residents a l’exterior no complirien els requisits per accedir a l’ajuda de persona retornada, el que els deixaria en una situació de desprotecció absoluta”. Ho seria degut a la llei 25/2002 de mesures de suport als catalans retornats que, segons la Comissió, “és una bona eina, però insuficient per les mesures d’emergència que requerim”.

La Comissió va sol·licitar al Govern de la Generalitat l’eliminació durant el 2020 de el requisit d’haver viscut durant més de sis anys a l’exterior per accedir a la tornada. Una mesura que podria “garantir el retorn digne per als catalans a l’exterior i preservar els drets de tots durant l’emergència”.

Després d’un mes d’espera, la Comissió denuncia que no han estat escoltades les seves propostes i que tampoc s’ha plantejat per part de Govern prendre cap mesura al respecte. Així, l’assemblea oberta va decidir traslladar la petició al Síndic de Greuges perquè intercedeixi en el cas.