Sarajevo, capital de Bòsnia i Hercegovina, acull, aquesta setmana, una nova edició del Festival Olímpic de la Joventut Europea, conegut com a FOJE (EYOF en anglès). Una cita històrica que en la seva versió d’hivern es porta celebrant des de 1993 i que té lloc cada dos anys. La competició acull les proves de snowboard, esquí alpí i esquí de fons.

A l’edició d’enguany hi participen cinc esportistes catalans que han aconseguit la classificació. Es tracta de l’esportista de l’equip de tecnificació FCEH, Ana Vidaor (CAEI) així com de Jordi Triulzi (LMCE) en esquí alpí; de Maria Iglesias (ANEC) i Jaume Pueyo (CEFUC), ambdós de l’equip RFEDI, en esquí de fons; i d’Arnau Joly (FCB) en patinatge artístic.

El FOJE, organitzat pels Comitès Olímpics Europeus (EOC), té com a objectiu difondre entre la joventut europea els principis i valors de l’olimpisme. La competició és tot un aparador pels joves esportistes d’alt nivell alguns dels quals, possiblement, seran protagonistes de l’esport mundial els pròxims anys. En l’última edició, celebrada a Erzurum (Turquia) el 2017, hi van participar tres esportistes catalans.

EL DELEGAT HAUCK, EN LA INAUGURACIÓ

El delegat del Govern als Balcans, Eric Hauk, va assistir en la inauguració del Festival Olímpic de la Joventut Europea, dissabte, a Sarajevo. Ho va fer acompanyat de Manel Vila, director general de Cooperacio al desenvolupament del Govern de Catalunya.

A més, Hauk i Vila van visitar les obres de la Vila Mandić, el Museu Olímpic de Sarajevo, que finalment no s’ha obert al públic tot i la coincidència amb la celebració del festival juvenil. El museu va ser destruït l’any 1992 i durant 25 anys ha estat un edifici abandonat. L’alcalde de Sarajevo, Abdulah Skaka es va comprometre a reobrir-lo aquest hivern, però no ha pogut complir la seva promesa. Manel Vila està treballant en un projecte de cooperació entre el Museu Olímpic de Sarajevo i Barcelona.