L’exconseller de Salut, que va haver d’exiliar-se amb l’aplicació de l’article 155 per part de l’estat espanyol l’any 2017, ha hagut d’assistir a la trobada de forma telemàtica. Malgrat això, el tarannà de Comín, que és eurodiputat des de l’any 2019, és proper, i això, tot i la distància salvada gràcies a la tecnologia, s’ha notat durant tota la conversa que ha mantingut amb les entitats.
A més d’explicar que el programa electoral europeu de Junts+ incorpora moltes de les propostes de la Taula d’entitats del Tercer Sector, ha fet un exercici de sinceritat en assenyalar que, en l’àmbit de les polítiques socials, Brussel·les té molta menys capacitat d’intervenció que els estats membres o les regions que com Catalunya conformen el territori comú. “En les polítiques socials, les administracions més properes tenen un paper més important”, ha dit Comín per afegir que “això no vol dir que no importin per a Europa”.
És per tots aquests motius que el candidat de Junts+ ha assenyalat que, a grans trets, la proposta de la seva formació és igualar els drets que unes regions tenen i altres no. “La ciutadania europea s’ha d’equiparar a l’alça i els països amb menys drets s’han d’assemblar als que en tenen més”, ha considerat l’eurodiputat. “En temes com la salut o l’àmbit social hi ha unes desigualtats terribles entre països”, ha lamentat el candidat juntaire.
Qüestió d’economia
Des de les diferents entitats que han participat en la trobada s’ha preguntat a Comín quines són les mesures concretes de la seva formació en matèria d’infància, salut mental, migració o habitatge. Encara que l’eurodiputat ha aplaudit la tasca de les organitzacions socials pressionant els polítics perquè actuïn quan hi ha desigualtats, Comín ha considerat que qüestions com la pobresa o les desigualtats són conseqüència de no tenir un sistema econòmic adequat.
“Els països que tenen menys pobresa infantil, per exemple, són aquells que tenen una economia més robusta, dinàmica i justa”, ha argumentat el candidat de Junts+. Per a ell, doncs, la causa de les desigualtats socials és la manca d’un sistema econòmic que reparteixi la riquesa de forma equitativa. “Cal anar a les bases estructurals de la prosperitat perquè hi hagi menys pobresa”, ha afirmat.
De la mateixa manera, Comín ha dit que la situació de moltes persones que migren a Europa i els problemes que viuen tenen la seva arrel en el sistema econòmic. “El mercat de treball té poder per fixar els fluxos de migrants més segurs”, ha afirmat.
Fins i tot en l’àmbit del sensellarisme, Comín ha volgut relacionar problemàtiques socials amb prosperitat econòmica. “Les taxes de sensellarisme més baixes coincideixen amb els països que tenen les economies més fortes”, ha reiterat.
Sigui com sigui, el candidat de Junts+ ha posat l’aspecte econòmic al centre de les línies estratègiques de la seva formació i ha recordat que estem vivint un moment històric sense precedents. “Actualment, s’està discutint qui liderarà la revolució tecnològica, que és com si al segle XIX debatessin qui lideraria la revolució industrial”, ha apuntat per concloure que la disputa és entre la Xina, els Estats Units i Europa.
Diana Riba, a l’Espai Línia: “Encara que us diguin el contrari, a Europa hi haurà retallades i ja sabem què passarà”