Foto: Toni Cortés està aplicant la seva metodologia en una acadèmia de futbol a Angola [cedida]

Angola és un país africà on el futbol està creixent a pas de gegant. Toni Cortés (Cornellà de Llobregat, 1961) és, des de fa set anys, el coordinador de l’Academia de Futbebol d’Angola, ubicada a la capital, Luanda. Una escola de formació d’alt rendiment que té com a prioritat “formar els que han de ser els millors futbolistes del país en els propers anys”, assegura a Exterior.cat.

Cortés posa en pràctica una llarga experiència vinculada a l’esport professional i de formació a Catalunya. “L’aprenentatge que desenvolupem a Angola es basa a través d’un projecte integral on es treballen els aspectes esportius, psicològics i la formació dels jugadors com a persones”, assenyala el tècnic de Cornellà.

L’any 2013 Cortés exercia com a professor d’Educació Física en un institut de Cornellà. Fins que va trucar la porta l’Academia de Futbol d’Angola. “Vaig veure que era una oportunitat de tornar a viure el futbol de manera professional. Era el moment més òptim de la meva trajectòria des del punt de vista de la formació”, recorda.

Així es va presentar en una llista de cinc candidats a ocupar la plaça de coordinador. “Era una mena de concurs-oposició”, subratlla el tècnic de Cornellà. “Els vaig convidar a casa, volia mostrar-los com soc jo, amb tota la naturalitat. Els vaig fer la presentació i, al cap d’una setmana, em van anunciar que era l’escollit”, diu Cortés.

L’últim escull va ser presentar-ho a Angola davant del president del país. “Quan vaig arribar a Luanda, em van rebre una munió de militars que em van cridar molt l’atenció”, confessa. Cortés en va tenir prou amb una hora per convèncer el president. Així, després de resoldre la paperassa, el cornellanenc es va posar en marxa al capdavant de l’acadèmia. “Em van fer l’encàrrec d’aplicar la metodologia del Barça”.

Foto: Toni Cortés, envoltat de jugadors de l’Acadèmia de Futbol d’Angola [cedida]

JOVES LLIGATS A LA POBRESA

En la primera convocatòria de l’AFA es van presentar més de 2.000 aspirants a futbolistes. “A Angola hi ha molt talent, sobretot d’aquells qui juguen al carrer. Són molt hàbils, potents i ràpids, però tàcticament són més fluixos”, assenyala Cortés. Set anys després, l’acadèmia compta amb 7 equips formats per 225 jugadors.

La formació es va projectar, sobretot, des de la categoria aleví -jugadors de 12 a 14 anys-. Cortés explica que “el pla estratègic de l’AFA s’apuntala en els jugadors d’aquestes edats, tenint en compte que assimilen els conceptes de joc de manera molt ràpida”. Els jugadors de formació de l’AFA tenen algun privilegi: “se’ls va a buscar a casa cada dia, entrenen i fan els àpats a l’acadèmia”, assegura.

Una de les millors experiències han estat la participació en tornejos internacionals: des de Dubai a Portugal passant per Sud-Àfrica. “Guanyar tres tornejos internacionals ens deixa clar que la feina feta aquests anys han tingut els seus fruits”, diu Cortés, qui li han permès viatjar i veure món.

Alguns jugadors ja han fet el salt al futbol europeu -França i Portugal- i al sud-americà. L’AFA ha signat un acord de col·laboració amb l’Atlètic Sant Just, que ha permès la incorporació de tres jugadors africans a les files del primer equip del conjunt del Baix Llobregat.

Cortés es passa tota la jornada als terrenys de joc. “M’agrada molt poc estar al despatx”, reconeix. Així, visualitza els entrenaments i, fins i tot, corregeix als tècnics. Un cop finalitza la feina, el cornellanenc se’n va a casa. “Amb la pandèmia, estic aprenent a cuinar, però trobo a faltar la cuina mediterrània”, subratlla.

Als 59 anys, el tècnic de Cornellà veu el seu futur més immediat lligat al futbol. “Després d’aquesta experiència, em sento preparat per ser director esportiu de futbol base de qualsevol club espanyol. M’agradaria tornar a casa i aportar la meva formació”. Angola ha estat la seva segona experiència lluny de Barcelona. La primera va ser com a mà dreta de Pichi Alonso al FK Metalurg Donetsk, a Ucraïna.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram