Foto: Freepik

La presència de Catalunya a la premsa internacional va tornar a créixer el 2023, segons un estudi fet públic per Diplocat que analitza la presència i representació de Catalunya a 10 grans diaris internacionals durant l’any passat. Són articles en què Catalunya és la protagonista principal o bé és mencionada en l’article.

Desgranant l’estudi, destaca que s’han publicat 427 notícies sobre Catalunya en la desena de diaris analitzats. La xifra és clarament superior a la de 2021 (266) i 2022 (117), però menor que les de 2019 (584) i 2020 (1.021), anys en què les conseqüències del referèndum del 2017 i l’aparició de la covid-19 van marcar l’agenda informativa. L’augment respecte a 2021 i 2022 és fruit del paper decisiu que els partits catalans van acabar jugant en el resultat de les eleccions espanyoles.

El 31% de les notícies s’han recollit als dos diaris d’Alemanya, amb un gran seguiment del Frankfurter Allgemeine Zeitung, que concentra el 20,3% de totes les notícies de 2023. Segueixen França (24%), Itàlia (19%), Gran Bretanya (17%) i EUA (9%). A la Gran Bretanya, The Guardian destaca per la seva informació política i pel seu to generalment positiu envers Catalunya, com és el cas d’un editorial favorable a l’amnistia que van publicar el 14 de novembre i que va tenir força repercussió.

La política, principal temàtica sobre Catalunya
Els temes polítics suposen el major volum informatiu (46%) sobre Catalunya. El major impacte informatiu de l’any és per les eleccions espanyoles que van tenir lloc el 23 de juliol (21%) i el posterior escenari de pactes i el suport de Junts i Esquerra a Pedro Sánchez (18%). Els temes de societat (23%) i la informació esportiva (18%) ocupen el segon i tercer llocs, respectivament.

Les notícies en què predomina el to positiu són les que fan referència a la gastronomia (92%) i les prèvies a les eleccions espanyoles (21%), mentre que el to negatiu és més present a les notícies sobre les protestes contra el pacte d’investidura i la llei d’amnistia (67%), la investidura (50%) i l’impacte de la sequera (46%).

L’augment respecte a 2021 i 2022 és fruit del paper decisiu que els partits catalans van acabar jugant en el resultat de les eleccions espanyoles

En les notícies on Catalunya és protagonista, Pedro Sánchez és l’actor més esmentat (42%), seguit de Carles Puigdemont (27%). Pere Aragonès i Aleix Vidal-Quadras són vuitè i novè (3%), i Oriol Junqueras és dotzè (2%). També apareixen les futbolistes Alexia Putellas i Aitana Bonmatí, i les artistes Rosalía, Rita Payés i Carla Simón, per aquest ordre.

Un estudi des de fa 5 anys
Des del 2019, Diplocat fa un seguiment de la presència de Catalunya a 10 grans capçaleres mundials: The Washington Post i The New York Times (Estats Units), The Guardian i The Daily Telegraph (Gran Bretanya), Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung (Alemanya), Corriere della Sera i La Repubblica (Itàlia), i Le Figaro i Le Monde (França).

L’empresa Rebold ha estat l’encarregada d’elaborar l’estudi corresponent a l’any 2023 que, a banda de comptabilitzar la presència i les mencions a Catalunya, també n’analitza el to, els actors i les fonts informatives, entre d’altres.

Diplocat: 40 anys de beques internacionals
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram