Font: Joan Serra

Dos catalans i una mexicana estan enllestint un documental que mostrarà les peculiaritats de dos dels casals més antics de l’Amèrica Llatina. El projecte audiovisual és a càrrec de Joan Serra, Martí Coromina i Claudia Novelo, qui compten amb el suport del departament d’Acció Exterior de la Generalitat. El mateix Coromina ha presentat el projecte al conseller Alfred Bosch, en una trobada a Barcelona.

Els tres artífexs del documental viuen a Mèrida (Mèxic) i formen part del Casal Català de Yucatán. “Estem situats entre Cuba i Ciutat de Mèxic on hi ha dos dels casals catalans més antics del món i amb uns trets característics històricament molt rellevants”, explica Joan Serra a Exterior.cat. A més, el documental inclourà el Casal Català de Yucatán: “és el nostre i molt més jove que la resta ja que celebrem els 20 anys”, apunta Serra.

La llavor del documental ha estat el llibre Petjades, presentat per Sant Jordi coincidint amb el vintè aniversari del Casal Català de Yucatán. El volum posa èmfasi al gran potencial que tenen els més de 100 casals catalans actius repartits arreu del món en la promoció de la cultura catalana. Després de presentar-ho a la Casa Amèrica Catalunya de Barcelona també ho han fet a L’Habana i Ciutat de Mèxic.

Aprofitant aquestes presentacions Serra assegura que “hem iniciat la realització del documental amb entrevistes a persones vinculades als casals de L’Habana i Ciutat de Mèxic. Testimonis diferents que expliquen el potencial que té Catalunya a l’exterior a través de les seves vivències personals que són extraordinàries”. La realització a L’Habana i Ciutat de Mèxic s’ha dut a terme en les darreres setmanes.

Serra és qui s’encarrega de la producció del documental mentre que Claudia Novela és càmera i treballa en l’edició de vídeo. Martí Coromina, que actua com a col·laborador extern, ha presentat el projecte al conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, en una trobada al Palau de la Generalitat. Serra avança que “ens estem plantejant ampliar la participació dels casals catalans, sobretot a l’Argentina on el Casal de Catalunya de Buenos Aires té molta història al darrera. Però dependrà del pressupost final que disposem per ampliar-ho a d’altres casals”, subratlla.

A banda del documental, l’equip de producció està estudiant la possibilitat d’editar un llibre que, segons Serra, “sigui una transcripció de les entrevistes als testimonis dels diferents casals ja que el contingut de cada casal només tindrà una durada d’entre cinc o sis minuts”. La previsió és que el documental es presenti a finals d’any a Mèxic i, l’abril vinent, a Catalunya.