Foto: Freepik

La cogestió pesquera, un projecte del govern català que prioritza les persones i la natura i transfereix el poder efectiu als actors del sector de la pesca, als científics i a la societat civil, ha estat seleccionada com a referent de governança participativa pel París Peace Forum 2020 com un dels sis únics projectes europeus entre els 100 escollits a escala mundial, d’un total de 850.

El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, que ha intervingut al Fòrum per explicar què és la cogestió pesquera i marítima i com s’aplica a Catalunya, ha assegurat que aquest esdeveniment “és una gran oportunitat per donar a conèixer el nostre enfocament de governança participativa dels oceans a líders polítics i socials de tot el món”.

L’any 2018, el Govern de Catalunya va convertir-se en la primera administració europea que desenvolupava un marc legal explícit per a la cogestió pesquera. La base del model són els anomenats comitès de cogestió pesquera, que actuen decentralitzadament i estan constituïts per pescadors, representats de l’Administració, científics i activistes de la conservació, tots quatre grups en condicions d’igualtat quant a poder de decisió.

En només dos anys, s’han creat 6 comitès de cogestió pesquera al llarg de la costa catalana que abasten des de pesqueres de peix blau (sardina i seitó) fins a sonso, pop, sípia i el nouvingut cranc blau. Gairebé el 10% del peix desembarcat a Catalunya ja s’origina en pesqueres cogestionades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram