Foto: UAB

Un consorci internacional d’una onzena de socis de set països de la Mediterrània, liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han iniciat aquest divendres el projecte NEX-LABS per fer front als reptes d’un creixement competitiu i inclusiu en el sector agroalimentari.

Els encarregats del projecte NEX-LABS han explicat, en una roda de premsa virtual, que l’objectiu principal és donar suport a la implementació de tecnologies netes per al creixement sostenible i resilient de el sector agroalimentari de la regió mediterrània.

El projecte NEX-LABS està cofinançat per la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC de la Mediterrània, que fomenta un desenvolupament econòmic, social i territorial just, equitatiu i sostenible a la zona, amb un pressupost total de tres milions d’euros.

La iniciativa inclou institucions de l’Estat espanyol, Tunísia, Itàlia, Egipte, Xipre, el Líban i Jordània, i en aquests dos últims es localitzarà el projecte. “Es va triar aquests dos països per les seves condicions específiques d’escassetat d’aigua, la irregularitat de les precipitacions i la distribució de la població”, ha explicat en conferència de premsa el coordinador de NEX-LABS, Manuel Valiente, del departament de Química de la UAB.

A més, es tracta de territoris en els quals l’agricultura és el major consumidor d’aigua (70-90%), mentre que les projeccions de futur amb l’escalfament global impliquen una reducció de les precipitacions d’estiu (d’entre el 10 i el 30 %), el que amenaça més encara la disponibilitat d’aigua i la productivitat agrícola.

“Els principals resultats derivats de les activitats del ‘NEX-LABS’ inclouran dos laboratoris oberts, quatre idees de negocis que es beneficiaran de subvencions per al seu desenvolupament, així com 16 cupons per testejar i 42 cupons de proves de selecció”, ha destacat el representant del secretariat tècnic conjunt del programa ENI CBC, Khaled Elsaadany.