Amb més de 8 milions d’habitants, Bangkok és la capital de Tailàndia. Passejant pel cor de la ciutat es troba el Barcelona Gaudí Restaurant, un projecte impulsat pels germans Jordi i Jaume Bartés, de Centelles (Osona). Des de fa 7 anys s’ha convertit en un lloc preferencial per a molts tailandesos i, al mateix temps, per a la majoria de turistes catalans que descobreixen Tailàndia.
El lligam dels germans Bartés amb Tailàndia va començar fa una dècada. En Jordi va descobrir el país del Sud-est asiàtic en un viatge de plaer, s’hi va enamorar i va decidir engegar una nova etapa vital. Amb l’esclat de la crisi econòmica a Catalunya, en Jaume veient que les feina minvava en l’empresa on treballava a Centelles va seguir els passos del seu germà.
Tots dos són enginyers. En Jordi, tècnic i en Jaume, industrial. “Vaig enviar currículum a empreses nord-americans i australianes amb seu a Tailàndia, i ben aviat vaig trobar feina”, explica Jaume Bartés a Exterior. cat. Després de tres anys assaborint l’estabilitat laboral desitjada, l’arribada d’un amic comú, el cuiner Marc Font, va ser la llavor de posar en marxa un restaurant amb segell català a Bamgkok.
Bartés recorda que “teníem al cap un projecte singular i original: un restaurant de cuina mediterrània combinat amb l’estil identitari de l’arquitecte Antoni Gaudí. Vam veure un espai que es llogava i en tres mesos vam obrir les portes”. Un temps de cocció on van poder reproduir l’obra de Gaudí per escenificar, al màxim, “la bellesa, el color i la cultura de Barcelona”.
El projecte té un fet rellevant: els germans Bartés continuen treballant com a enginyers. “El restaurant és un hobby. És la nostra contribució a donar a conèixer la cultura catalana a Tailàndia”, subratlla Jaume. Tots dos acostumen a trepitjar el restaurant diàriament. “M’agrada ser-hi, som com una família i, fins i tot, dialogar amb els veïns sobre Catalunya”, admet. Actualment compta amb 10 treballadors entre cuiners i cambrers.
UNA CUINA TRADICIONAL I DE FUSIÓ
Un dels grans secrets és a la cuina mediterrània. Una combinació original de menjar tradicional català i contemporani. Barcelona Gaudí Restaurant ofereix una gran varietat de plats mediterranis, plats tradicionals i de fusió tailandesa-catalana.
“Els plats estrella són les croquetes de pernil, d’albergínia o de bolets, a més de les gambes a l’allet i les truites de patates”, explica Bartés. Inicialment la paella no formava part de la carta “però la demanda dels clients ens va obligar a incloure-la. En fem de marisc, vegetal i de carn i té molt bona acollida”.
En canvi, els turistes catalans que descobreixen el Barcelona Gaudí Restaurant tenen com a primera opció els entrepans. Bartés diu que “és un pa que ens arriba de França, molt semblant al pa que es menja a Catalunya. No té res a veure amb el pa que es fa a Tailàndia. És com esmorzar a casa”. A curt termini, la direcció del restaurant vol introduir els plats combinats.
Un dels trets característiques de la gastronomia d’aquest restaurant català a Bangkok és que “totes les nostres receptes inclouen ingredients 100% naturals i orgànics”, subratlla. A banda dels productes catalans que s’ofereixen també s’hi ha de sumar els vins.
Bartés reconeix que “inicialment, un 80% de la carta de vins eren procedents del Priorat, Montsant i Penedès. Hem hagut de reconduir la carta tenint en compte la demanda dels clients són de La Rioja”, puntualitza. Per incentivar l’oferta, la direcció del restaurant té previst adequar la segon planta un cop la terrassa va renovar-se a fons.
Un dels lligams que té el restaurant és amb la comunicat catalana a Bangkok. L’equipament gastronòmic acaba convertint-se en l’escenari de la majoria d’actes. El més recent, el Cagatió amb una trentena de convidats. Bartés recorda que “un any per Sant Jordi, a cada client se li regalava una rosa i una crema catalana”. En anys anteriors, s’ha celebrat la Diada de l’11 de setembre o la castanyada. Una forma més de mantenir encesa la flama de la catalanitat molt lluny de casa.