Foto: Freepik

Un treball sobre ecosistemes urbanes fet per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha estat escollit per formar part de la mostra ‘Espai per al nostre planeta’ (Space for our Planet) que organitza l’Oficina d’Afers Espacials de l’ONU (UNOOSA, per les sigles en anglès).

Aquesta exposició s’emmarca en un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, concretament en l’onzè: Comunitats i Ciutats Sostenibles. La mostra pretén explicar com les diverses tecnologies espacials s’utilitzen per obtenir dades i indicadors que permeten analitzar els dèficits i reptes de les ciutats actuals i ajudar en la presa de decisions i en el disseny de polítiques i actuacions que les millorin.

Així, l’ICGC hi exposarà els productes, serveis i bases de dades que ha desenvolupat per generar indicadors relacionats amb els ecosistemes urbans. Per exemple, l’ús d’imatges de satèl·lit i aèries per calcular el verd urbà d’una ciutat, el seu potencial per a instal·lar-hi energia solar, l’efecte illa de calor, la contaminació lumínica, l’enfonsament de pous d’aigua subterrània o el comportament tèrmic dels materials emprats per a les cobertes dels edificis.