
Lisboa és una de les dues ciutats que trepitjarà l’expedició catalana de Diplocat [Foto: Freepik]
Des de fa anys, els experts econòmics parlen del ‘miracle portuguès’ per referir-se al seu creixement econòmic, però Portugal tampoc s’escapa dels efectes negatius de fenòmens com el turisme o l’actual pandèmia sanitària. La pandèmia de la covid, que ha trastocat de dalt a baix el sector turístic, pot ser una ocasió per replantejar certes polítiques i models de ciutat, que actualment s’estan debatent arreu del món.
L’objectiu del viatge, explica Foraster, “és crear vincles entre Catalunya i Portugal mitjançant l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques”
Com passa a Catalunya, a Portugal el turisme també és alhora motor de creixement i font de problemes en àmbits com l’ocupació laboral i el creixement urbà. I al mateix temps, la dificultat d’accés a l’habitatge a les grans ciutats, interferències en el mercat de lloguer, i gentrificació i expulsió dels residents amb menys recursos per l’altra.
La visita a Lisboa i Porto l’encapçalaran el delegat del Govern català a Portugal, Rui Reis i la secretària general de Diplocat, Laura Foraster. L’objectiu del viatge, explica Foraster, “és crear vincles entre Catalunya i Portugal mitjançant l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques” i que les similituds entre els dos països “poden fer que descobrim mútuament solucions interessants per a problemes semblants”.
Entre les activitats programades hi ha reunions institucionals amb els ajuntaments de Lisboa i Porto, contactes amb els principals sindicats portuguesos (UGT i CGTP) i trobades amb diferents representants de la societat civil (associacions, ONGs, acadèmics i experts en urbanisme).