Font: Fundación Mujeres Felices

La Fundación Mujeres Felices obrirà un centre d’acollida i atenció mèdica, social, psicològica i jurídica a Kolda (Senegal). Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Dones, l’ONG catalana, amb seu a Barcelona, ha anunciat el seu nou projecte de cooperació a l’Àfrica.

Kolda és una ciutat al sud del Senegal, d’uns 30.000 habitants, i està ubicada a uns 25 quilòmetres de la frontera amb Guinea Bissau. L’ONG compta amb un terreny d’uns 400 metres quadrats en un cèntric carrer de la localitat, i ara espera trobar el finançament per poder construir un edifici d’uns 120 metres quadrats que serà atès inicialment per quatre o cinc persones.

La casa la gestionarà una associació senegalesa fundada fa poc, Annora Senegal, que significa llum o alegria del Senegal. L’ha fundat en Bass Kane, un senegalès veí de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) que va arribar a Catalunya fa uns deu anys i que ajudarà a tirar endavant el projecte amb l’ajuda econòmica i logística de la Fundación Mujeres Felices.

Un dels propòsits és acabar amb els matrimonis forçats, la prohibició d’estudiar o treballar, l’obligació de tenir fills o la mutilació genital femenina. Així empodera dones senegaleses i forma activistes per reduir les ablacions i s’ha proposat ajudar les dones africanes per tal d’accelerar els canvis socials que han de permetre reduir les desigualtats de gènere.

Des de 2013 han salvat de la mutilació genital a unes 12.000 nenes, en un país on el 90% de les noies estan en risc de patir aquesta amputació. A més, han sufragat unes 220 cirurgies de reparació per solucionar els problemes mèdics derivats de les ablacions, que molt sovint les dones no relacionen amb la mutilació patida quan eren petites.

Mujeres Felices també promou l’educació sexual i d’higiene i, per exemple, ha arribat a un acord amb un fabricant català de copes menstruals per donar a l’Àfrica subsahariana una d’aquestes copes per cada tres que ven a tot Espanya. Un petit estri de goma o silicona que aquí val uns 22 euros i dura deu anys, estalvia a les dones d’allà problemes higiènics i sanitaris perquè no poden pagar-se compreses o tampons.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram