Foto: L’oncòloga mèdica i investigadora Teresa Macarulla, a la Vall d’Hebron

Una combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia es mostra eficaç per primera vegada en pacients amb càncer de pàncrees. Així ho ha determinat un estudi internacional, amb la participació de Vall d’Hebron de Barcelona, que ha reclutat pacients amb un càncer de pàncrees avançat que no havien respost a la quimioteràpia convencional.

L’estudi Combat ha mostrat resultats prometedors tractant pacients amb càncer de pàncrees amb la combinació de dues estratègies: immunoteràpia i quimioteràpia. Aquests resultats conviden a creure que la barrera de la immunoteràpia en el càncer de pàncrees pot superar-se en un futur a mitjà termini.

La representació de Vall d’Hebron en aquest estudi l’ha encapçalada Teresa Macarulla, oncòloga mèdica  i investigadora principal del Grup de Tumors gastrointestinals i Endocrins del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), sota la direcció de Josep Tabernero.

“Malgrat que hem de ser cauts perquè l’estudi incloïa un nombre modest de pacients, tenim un resultat prometedor que per fi ens permet desenvolupar la immunoteràpia per al tractament del càncer de pàncrees. Els resultats demostren que s’ha aconseguit tant una taxa de resposta important com una durada d’aquesta resposta més alta de l’esperada”, explica Macarulla.

REPRESENTACIÓ ESPANYOLA, TAMBÉ

L’estudi l’ha dirigit Manuel Hidalgo, de l’Hospital Cornell de Nova York (Estats Units). Hi han participat, a més de Vall d’Hebron, la Clínica Universitària de Navarra, l’Hospital Gregorio Marañón, l’Hospital La Pau i l’Hospital de Fuenlabrada, tots tres de Madrid.

El càncer de pàncrees és un tumor que en l’actualitat continua tenint un pronòstic pobre, amb una taxa de supervivència als cinc anys inferior al 10%. La falta de millora en la supervivència i l’augment en la seva incidència en els darrers anys han fet que les prediccions situïn el càncer de pàncrees com a responsable de la segona causa de mort per càncer als Estats Units l’any 2030.

A l’Estat espanyol, el 2018 ja hi va haver més morts per càncer de pàncrees que per càncer de mama, i va ser la tercera causa de mort per tumor més freqüent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram