Els integrants de la junta directiva al bar ‘Via Fora’ de Donosti [Foto: Via Fora]

Després de quinze anys de la posada en marxa de l’Espai Catalunya Donosti, qui aglutinava la comunitat catalana a Guipúscoa, ara s’ha integrat en una nova marca: ‘Via Fora’ i un nou lideratge: Iñaki Atxukarro. “Feia un temps que l’Espai Catalunya havia perdut empenta, per això, Via Fora ha vist la necessitat de revifar l’associació i convertir-se en un espai de trobada per promoure la llengua i la cultura catalanes”, explica a Exterior.cat, Atxukarro.

El president de l’associació és guipuscoà de cap a peus, però ha descobert Catalunya gràcies a la seva parella, que és natural de Súria. “Ella és qui m’ha contagiat l’estima per la llengua i la cultura catalanes, per això estic aprenent-lo”, assegura. Atxukarro és un dels estudiants dels cursos de català que promou Via Fora. Actualment, disposen de tres grups d’aprenentatge del català d’iniciació, grau mitjà i nivell superior.

Junta renovada
El relleu a la junta directiva. A més del president Iñaki Atxukarro, l’acompanyen Naroa López de Arkaute, com a vicepresidenta; Gotzon Egia, com a secretari; Jabier Zabaleta, com a tresorer; i Arrate Oianguren, Anna Urioste i Orlando Elorrieta, com a vocals. “Volem ser una associació plural i oberta a tothom”, subratlla el president.

“La majoria dels integrants de l’associació són bascos, trobem a faltar catalans”, rebla el president Iñaki Atxukarro

Fa unes setmanes, la nova junta va rebre la visita del director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria. “Va ser una trobada molt reconfortant, tenir el suport de l’administració és un primer pas per posar en marxa tots els projectes que tenim pensades. Segur que ens donarà moltes facilitats, més enllà d’una subvenció”, explica Atxukarro.

Els integrants de la junta amb el director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria [Foto: Govern]

El bar, punt neuràlgic
El punt neuràlgic de l’associació és el bar Via Fora del passeig Federico Garcia Lorca de Donosti. No és un bar qualsevol. En la seva carta inclou plats típicament catalans. En aquestes primeres setmanes de l’any, cada dissabte hi fan calçotada. És una manera, segons Atxukarro, “de fer caliu i d’atraure catalans que visquin a Guipúscoa”. “La majoria dels integrants de l’associació són bascos, trobem a faltar catalans, volem engrescar-los a compartir activitats”, rebla el president.

A més de les classes d’idiomes, l’associació està enllestint activitats durant l’any. La més propera serà la festivitat de Sant Jordi, amb la intenció de convidar algun escriptor català el 23 d’abril. I programaran una sortida anual, aquest cop, a Alcoi. Una de les activitats previstes és donar a conèixer la petjada catalana a Donosti: “volem fer una ruta guiada per la ciutat mostrant els racons amb presència catalana”, diu Atxukarro. Per participar de les activitats i formar part de l’associació, s’ha establert una quota de 30 euros anuals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram