Font: Marc Bonavia

Vicent Partal va oferir una masterclass a la Universitat de Stanford (Califòrnia, Estats Units) on va posar èmfasi a les revoltes globals del darrer any que van tenir la tecnologia com a eix vertebrador. Sota el títol  ‘Europa: entre el Brexit i la revolta global 2019’, una seixantena de persones van participar-hi activament.

Segons Partal, les revoltes globals són provocades per l’auge de l’autoritarisme i les conseqüències de la crisi econòmica. En alguns casos, com a França o Catalunya, aquestes tensions s’han unit a l’onada de protestes que el món ha vist al segon semestre del 2019. Aquestes demandes específiques de cada territori acaben sent demandes generals.

Les protestes a Hong Kong, Xile, França o Catalunya tenen elements en comú. Així, el periodista va subratllar el pes de la tecnologia i va posar com a exemple el fenomen de Tsunami Democràtic, una organització sense lideratge i que coordina les seves accions a través de les xarxes.

Pel que fa a la posició de les autoritats i governs davant les protestes, Partal va destacar que la resposta per minimitzar-les ha estat des de la repressió policial. En aquest sentit, el periodista considera que els estats haurien de fer prevaldre el diàleg, el pacte i la via política.

Segons Partal, fruit de la repressió policial, en la majoria de països que es troben revoltats, la lluita passa ara per garantir els drets i llibertats de les persones. I aquesta lluita té com a element comú la dignitat. La xerrada de Partal a Stanford va ser organitzada pel departament d’estudis ibèrics de la facultat californiana. La presentació va anar a càrrec de Joan Ramon Resina, professor d’Estudis Ibèrics de la universitat.

Després de la ponència, Partal va dialogar més de dues hores amb una representació de catalans del nord de Califòrnia. El periodista va parlar del projecte de VilaWeb i del paper de Catalunya després de la sentència del Tribunal Suprem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram