Font: Ajuntament de Vitoria-Gasteiz

Vitòria-Gasteiz (País Basc) acollirà la 11a edició de la Trobada de Casals Catalans d’Europa que tindrà lloc els dies 27, 28 i 29 de setembre. La trobada, organitzada pel Cercle Català d’Àlaba, aplegarà més d’una cinquantena de casals d’arreu del continent. Vitòria-Gasteiz agafa el relleu de Basilea, que l’any passat va reunir la comunitat catalana d’Europa amb l’assistència de l’exconseller de Cultura, Lluís Puig.

El divendres 27 de setembre, el president del Cercle Català d’Àlaba, Ignasi Borràs, donarà la benvinguda a tots els representants de les comunitats catalanes d’Europa assistents a la trobada al Palau de Congressos Europa. Tot seguit, els representats de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) passaran balanç de la feina feta durant l’any i avançaran les novetats previstes per als propers mesos.

Borràs explica a Exterior.cat que “les trobades són un moment d’enfortir les relacions entre comunitats i persones de diferents països que ens mou l’interès per difondre la cultura catalana arreu”. En aquest sentit, “cada cop més hi ha una necessitat de treballar en xarxa, de compartir sinèrgies i experiències i d’establir vincles per poder mantenir viva l’activitat de cada casal”, reconeix el president.

POSEN ÈMFASI EN LA GESTIÓ

Durant la trobada hi ha un seguit de ponències que serviran als assistents poden conèixer, amb més profunditat, aspectes del dia a dia del funcionament dels casals. Així hi haurà una ponència a càrrec de Gorka Álvarez, director de la comunitat basca a l’exterior, qui exposarà el model basc a través dels Euskal Etxeak.

A més, hi haurà quatre ponències més: l’ús de les noves tecnologies; la tramitació de subvencions a les institucions públiques; suport a la difusió dels treballs de recuperació històrica i una radiografia comparativa de la relació dels casals catalans amb els països amb qui conviuen. Aquesta darrera ponència serà a càrrec de Montserrat Aymamí, presidenta del Casal Català de Grenoble, qui ha lliurat una enquesta que ja estan omplint els representants dels diferents casals d’arreu.

La jornada de dissabte es complementarà amb un sopar en una sidreria a la localitat de Cuartango on els assistents podran degustar cates de sidra i un menú tradicional basc. A més hi haurà actuació musical i els assistents podran gaudir de l’Aurrezku, el ball de benvinguda tradicional basc.

El diumenge al matí, es presentaran les conclusions de la trobada i l’organització ha programat una visita a la catedral vella de Vitòria on s’hi estan fent un seguit de millores arquitectòniques. La catedral va inspirar l’escriptor galès Ken Follet per explicar la continuació del llibre Els pilars de la terra.