Enguany celebrem el 110è aniversari de Casa Amèrica Catalunya, un aniversari que ha de servir per reforçar els vincles que, més enllà dels estrictament institucionals, uneixen les dues bandes de l’oceà, i que han tingut importants representants en els àmbits socials, culturals i econòmics. Sense anar més lluny, aquest any s’inaugurarà al barri de Sant Martí de Provençals la Biblioteca Gabriel García Márquez, qui va viure a la nostra capital entre 1967 i 1975.

L’agermanament entre Catalunya i els pobles llatinoamericans és profund, no només per les nombroses comunitats procedents d’Hondures, Colòmbia, Bolívia, l’Equador o el Perú – per citar-nes algunes-, que s’han assentat al nostre país, sinó també perquè l’Amèrica llatina és la regió del món amb més comunitats catalanes establertes, amb un total de 37.

Les dues delegacions del Govern a la regió, a l’Argentina i a Mèxic, són un primer pas en la línia d’apropar-nos a la realitat del continent amb una nova perspectiva, que també entengui els moviments sociopolítics característics de la regió.

La lluita contra les desigualtats socials en un continent on el 10% més ric acumula el 37% dels ingressos, segons un informe del PNUD; el foment de les polítiques per la igualtat de gènere i dels drets sexuals i reproductius de les dones, on Argentina va aconseguir una fita importantíssima el passat mes de desembre amb la legalització de l’avortament; la lluita contra els feminicidis, especialment aquells que atempten contra la vida de dones activistes i defensores dels drets humans; totes elles formen part del conjunt de lluites compartides que lliurem tots i totes dia rere dia en el nostre entorn, i que se sumen als reptes que les nostres societats afronten per tal d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats en l’agenda 2030.

Crec que és necessari, doncs, seguir teixint complicitats amb els països de l’Amèrica llatina, des del respecte mutu, un respecte que ha de començar perquè els estats europeus es vagin sumant i afegint a la petició de perdó feta pel president de Mèxic a les comunitats originàries d’Amèrica per la brutalitat de la conquesta del continent. Un genocidi que caldria revisar i condemnar per tal de generar confiances renovades.

Aquest any, coincidint amb aquest 110è aniversari i d’acord amb el que marquen els seus estatuts, la Generalitat assumirà la presidència de Casa Amèrica amb la missió d’enfortir i ampliar els nostres vincles històrics amb les comunitats d’Amèrica llatina aquí i amb les comunitats catalanes a l’exterior per tal que, totes juntes, pensem i trobem solucions a les lluites compartides i als reptes globals que, com a humanitat, afrontarem en aquests propers anys.

Elisabet Nebreda Vila és la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea del Govern català