L’emigració catalana data del segle XVIII i al XIX va augmentar. Quan la FIEC, producte de l’existència de les entitats a l’exterior, es va fundar l’any 1996, la realitat era diferent. Només 32.000 persones estàvem censades al CERA (Cens Electoral de Residents Absents). La FIEC és doncs passat del que ha après i amb les entitats establertes al segle XX ha fet història. L’any 2022 va tornar a fer història quan amb la col·laboració de Marea Granate va aconseguir l’abolició del vot pregat.

La FIEC també és present perquè les actuacions són producte de l’atenta escolta envers les entitats d’arreu del món i de la voluntat d’aglutinar llurs inquietuds, de les quals se’n fa ressò davant la nostra administració. El 3 d’abril, per exemple, vam veure com la FIEC compareixia davant la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya per presentar dades i propostes per donar visibilitat a la Catalunya Exterior.

La FIEC no camina sola, és la representació de la voluntat dels que vivim a l’exterior i crea noves aliances per enriquir les comunitats i aportar nous instruments tant a escala política com social. Mitjançant les manifestacions culturals que organitza apropa les comunitats del món, que prenen consciència que tenim objectius comuns i que, plegades, podem ser més fortes.
Nogensmenys, la FIEC és futur, perquè els canvis successius al nostre país i la transformació de la realitat mundial afecten inevitablement i sobre manera les entitats catalanes de l’exterior. La FIEC està a l’aguait, i té la voluntat de seguir treballant amb les comunitats i per a les comunitats per poder gaudir dels mateixos drets que els residents a Catalunya.

“Viure la catalanitat és una experiència personal, però viure-la com a col·lectivitat enforteix el sentiment de pertinença i la continuïtat de la nostra llengua i tradicions”

Actualment som gairebé 400.0000 persones a l’exterior. El nostre parer té pes i és important que la població de Catalunya sigui conscient de la nostra existència i que el Govern ho sigui del nostre paper. El contacte directe amb els països d’acollida fa que tinguem informació valuosa i que hàgim creat aliances avantatjoses per a Catalunya tant en temes econòmics com de coneixement.

Viure la catalanitat és una experiència personal, però viure-la com a col·lectivitat enforteix el sentiment de pertinença i la continuïtat de la nostra llengua i tradicions. Té sentit que les persones que vivim a l’exterior ens unim a una comunitat catalana i també en té que les comunitats catalanes s’uneixin a la FIEC.

Aprofitem l’ocasió per agrair la gran i constant aportació d’Exterior.cat, i celebrem la posada en marxa de l’edició en paper.

Montse Marí, presidenta de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram