Costa de fer-se a la idea dels temps dramàtics que ens ha tocat viure amb la pandèmia de la Covid-19. Costa encara de creure que més de 2.000 milions de persones han estat confinades arreu del món d’una manera o d’altra durant un llarg període, i que tota l’activitat social, econòmica i cultural s’ha vist fortament afectada, amb tot el que això representa en termes de limitacions de tota mena, amb un futur de grans incerteses, que ens planteja el repte de reprendre l’activitat amb una voluntat de corregir les mancances de la realitat en què vivíem. Com ha dit el Molt Honorable President Torra, no es tracta pas de tornar a la normalitat, sinó més aviat de construir una realitat nova en la qual l’economia, els serveis socials i la cultura estiguin al servei de les persones i dissenyem un futur millor per a tothom, sense deixar ningú enrere.

A poc a poc, la Delegació del Govern a Madrid i el Centre Cultural-Llibreria Blanquerna participen d’aquesta represa de l’activitat. No hem deixat pas de mantenir la comunicació amb els nostres socis, amics i amigues, alumnes, entitats públiques i privades. La nostra llibreria ha obert les portes l’1 de juny, un cop s’han pogut garantir totes les mesures de seguretat estipulades per les autoritats sanitàries. Els nostres alumnes de català, per exemple, han pogut acabar el curs de manera telemàtica i s’ha dut a terme, també telemàticament, el concurs de microrelats en català. A ells els volem agrair l’esforç i la dedicació en un moment tan difícil.

L’exposició del reconegut artista i dissenyador gràfic America Sanchez, que tot just portava una setmana oberta quan es va decretar el confinament, s’ha tornat a obrir el dia 22 de juny, i es podrà visitar fins al 7 de novembre.

A poc a poc, també s’aniran reprenent la resta d’activitats, cicles, classes i presentacions. El proper dia 23 de juliol tindrà lloc la festa de Sant Jordi en forma de Dia del Llibre i la Rosa; òbviament serà diferent, però hi haurà, a més de la venda a la llibreria, parades de llibres i música, i esperem que sigui una celebració a l’altura de la seva importància i amb una participació rellevant dels amants dels llibres.

Finalment, al setembre arrenca el Cicle Infantil “Un dissabte de conte!”, que s’ha programat amb paràmetres de gran qualitat per a aquest públic. Els preparatius de l’acte de la Diada Nacional de Catalunya, que enguany celebrarem a Madrid el 14 de setembre, ja han començat. Serà una celebració diferent, però carregada, com no pot ser d’una altra manera, de reflexió sobre allò que hem viscut i allò que desitgem per al futur.

A poc a poc, sense defallir.

Gorka Knörr i Borràs és delegat del Govern català a Madrid