“A vegades guanyem i a vegades aprenem”. Aquesta és, sens dubte, la cita que regna, aquests dies o millor dit aquests darrers anys, des que vam emprendre aquest nou viatge que es diu Coachability Foundation (CF). Som una fundació sense ànim de lucre, nascuda a La Haia (Països Baixos) en 2018, que vol empower (donar poder) a dones emprenedores d’arreu. Ho fem mitjançant l’acompanyament i la cooperació.

Professionals europees de la gestió i la mentoria col·laborem amb emprenedores de països en vies de desenvolupament en els seus projectes laborals. Treballem plegades des del lideratge personal i la creativitat, elements claus per a nosaltres com a eines transformadores que creen o prenen consciència de la vida que duem i la que voldríem portar.

En aquests moments tenim diversos projectes en marxa però voldria destacar-ne un parell a l’Àfrica. El primer consisteix a crear un espai de treball per a un col·lectiu de 48 emprenedores de Johannesburg (Sud-àfrica). Totes elles tenen alguns aspectes personals i professionals en comú. Per exemple, voler començar un negoci com a via per cercar la interdependència econòmica i personal. Moltes són mares solteres i la majoria han estat víctimes de maltractaments per part d’una figura masculina.

Les professionals europees les recolzem en el seu camí cap a l’emprenedoria. Mitjançant tallers en remot o presencials aprenen aspectes de la gestió empresarial com, estratègies d’implantació de negoci, tendències de la venda al detall i el comerç electrònic, o bé com la tecnologia ens pot ajudar en el nostre procés d’aprenentatge.

Tanmateix treballem plegades altres aspectes com el lideratge personal; com les dones ens representem a nosaltres mateixes, com col·laborem entre nosaltres i com la creativitat ens ajuda a buscar solucions. En definitiva les acompanyem en aquelles àrees que les puguin ajudar en el llançament del seu projecte. Això sí, totes nosaltres gaudim de la diversitat cultural, aprenem i sobretot ens escoltem.

El segon projecte que voldria comentar és el llançament d’un taller de costura a Denu, a uns 300 km de la capital d’Accra, Ghana. Aquest taller, que encara l’estem envestint, donarà feina a unes 40 dones la majoria mares solteres, algunes vídues i totes aturades.

Les futures costureres van deixar l’escola en el seu dia per problemes econòmics, algunes van perdre la parella, vàries van ser mares en solitari, però totes es troben en el procés de reinserció laboral. El taller té per objectiu que aprenguin un ofici amb força demanda en el mercat local de la mà de professionals ghaneses. Treballaran col·lectivament per la recerca de clients, particulars i empreses locals, a més de crear comunitat i adhesió.

Conjuntament amb Staesa, l’ONG local, les ajudarem amb la creació del taller des del seu inici. Això voldrà dir, finançament econòmic, elecció de l’espai,compra de materials, recerca de clients, així com evolució i consolidació del mateix projecte.

Col·laborem molt de prop amb STAESA (ONG local) amb més de vint anys d’experiència a l’Àfrica en la creació de feina, i en alleujament de la pobresa en zones deprimides. Els projectes sorgeixen de les necessitats que manifesta la mateixa ONG.

En funció d’aquestes posem en comú com transformar-les en projectes en termes de viabilitat, i sostenibilitat per ambdues parts. La nostra intenció és que els projectes en destí, sumin a incrementar l’economia local, ajudin a baixar l’atur en certs col·lectius, i alhora es reinverteixi amb altres projectes de la mateixa zona potenciant així l’economia circular. Però sobretot desitgem que augmenti l’autoestima d’aquests col·lectius de dones moltes vegades oblidades.

Les aportacions de les professionals europees són riques i diverses. Si és cert, que en un primer moment han estat més solidàries i voluntàries, el nostre objectiu és que guanyin en experiència, ampliïn els seus porfoli de projectes i clients de països en via de desenvolupament. Només així trobarem l’equilibri professional i personal entre totes

El treball realitzat fins ara és una combinació d’empatia, reconeixement cap a l’altre i molta creativitat que com ja hem comprovat és un element comú a tothom i va més enllà de llengües, països i cultures.

L’any 2010 vaig viure un llarg període a New York. D’aquell moment de gran inspiració i autoconeixement personal, va sorgir la reflexió de com podíem col·laborar totes les dones emprenedores d’arreu. Com podíem compartir experiències i coneixement, com ens podíem recolzar les unes a les altres en aspectes professionals i personals.

Deu anys més tard, i vivint a Holanda hem fet realitat aquesta reflexió de la mà d’un col·lectiu multicultural de dones que compartim la mateixa visió. La transformació i millora personal ens porta a transformació col·lectiva i té com a resultat millora social això sí sense perdre de vista que… “a vegades guanyem i a vegades aprenem”.

Montse Domínguez i Munllonch és fundadora de Coachability Foundation

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram