Barcelona és una ciutat global amb una llarga trajectòria de compromís amb l’acció internacional. Avui les ciutats no només som els espais on es concreten els grans reptes contemporanis, sinó que també som actors actius en la governança multilateral.
La diplomàcia de ciutats s’ha consolidat com un mecanisme clau per abordar problemes globals i enfortir la cooperació en un moment de marcada inestabilitat. En aquest context, Barcelona ha rellançat les seves relacions internacionals, vinculant-les estretament amb les polítiques municipals.
Barcelona projecta ara la seva influència a Europa amb un clar objectiu: tenir més instruments per fer front a la crisi d’habitatge. Hem impulsat la iniciativa Mayors for Housing, una aliança amb París, Roma i altres 12 capitals europees per situar l’habitatge al centre de l’agenda política europea. I properament comptarem per primer cop amb una oficina pròpia a Brussel·les. L’ànima de la projecció de Barcelona a Europa és la col·laboració amb les principals ciutats de la UE en quatre eixos transformadors: habitatge, clima, innovació i democràcia.
Al mateix temps, mantenim el llegat de dècades d’acció internacional barcelonina. El compromís de la ciutat es materialitza destinant el 0,7% del pressupost municipal a cooperació internacional i activant mecanismes d’emergència per a crisis humanitàries, com la recent ajuda al Sudan. Aquesta vocació solidària té arrels profundes: el Districte 11-Sarajevo durant la guerra dels Balcans, el suport al procés de pau colombià i, ara, el corredor humanitari amb Kíiv són fites d’una trajectòria de dècades.
“Barcelona ha entès que les ciutats, espais de convivència directa, han de reclamar el seu lloc en la governança global”
Barcelona ha entès que les ciutats, espais de convivència directa, han de reclamar el seu lloc en la governança global. La proximitat amb la ciutadania ens permet identificar necessitats i solucions innovadores que poden inspirar polítiques a escala mundial.
Aquest serà el punt de partida de les celebracions del 30è aniversari del Procés de Barcelona, aquella iniciativa visionària que va unir les dues ribes del Mediterrani sota el paraigua del diàleg. Tres dècades després, mantenim viu aquest esperit mediterrani de pont entre cultures i continents.
En temps de murs i divisió, Barcelona reivindica el seu paper com a ciutat de pau i com a ciutat activa en les institucions multilaterals en benefici també de tots els barcelonins i barcelonines. Aquest és el nostre compromís i la nostra vocació històrica.
Jaume Collboni és l’alcalde de Barcelona
Article publicat a la revista en paper d’Exterior