Història, cultura, literatura, art, economia. Són molts els àmbits en què Catalunya i Itàlia han tingut i han sigut capaços d’establir relacions profitoses i profundes. Un vincle de dos mil anys entre les dues ribes de la Mediterrània, que es remunta a l’època romana i que mai s’ha interromput. Han passat gairebé 30 anys des de la cimera euromediterrània de l’anomenat Procés de Barcelona en què es va definir l’estratègia comuna europea per a aquesta regió. Des d’aleshores, Catalunya ha considerat el Mare Nostrum com un espai de pau, prosperitat i intercanvi humà. I en aquest context, la relació amb Itàlia és primordial.

Els vincles amb el Bel Paese, de fet, estan ben representats per la presència italiana a Catalunya. El 5,5% del total de residents estrangers a Catalunya provenen d’Itàlia. I la italiana representa la segona comunitat de la Unió Europea més nombrosa al nostre país. Un factor humà d’importància fonamental. No menys rellevant és l’àmbit cultural. Unes quantes xifres: més de 5.000 obres d’autors catalans s’han traduït a l’italià mentre que 13 universitats italianes fan estudis de catalanística, llengua, literatura i traducció. I de curiositats no falten. Per exemple, acabem de celebrar l’any dedicat a Dante, en el 700 aniversari de la mort conegut com a Sommo Poeta a Itàlia. Bé, cal recordar que la primera traducció de la Divina Comèdia a una altra llengua fou en català. L’any 1429 el poeta Andreu Ferrer va traduir l’obra de Dante mantenint-ne la terza rima. El mateix Dante es refereix explícitament a Catalunya en un dels cants del Paradís.

“Hem intentat fer cada cop més sòlides les relacions amb les realitats regionals italianes, amb un ventall de possibilitats que s’està mostrant molt avantatjós i que promet interessants desenvolupaments futurs”

En l’àmbit econòmic, Itàlia és un dels principals socis comercials de Catalunya i representa un mercat de referència per als productes catalans. Les dades de l’any 2020, facilitades per l’Oficina d’Acció a Milà, situen Itàlia en el tercer lloc del rànquing d’exportacions, que representen el 8,7% del comerç exterior català. A més, a Itàlia hi ha 441 sucursals i filials d’empreses catalanes que operen en diferents sectors de productes. Un important intercanvi bidireccional, ja que Itàlia ocupa la 5a posició en inversions estrangeres a Catalunya.

Finalment, i mantenint-nos en l’àmbit econòmic, hem de fer referència al sector turístic. Abans de la pandèmia, Itàlia representava el quart mercat internacional en nombre d’arribades a Catalunya, amb més d’un milió d’italians que venien a visitar el país cada any, que continua sent una de les destinacions més populars. L’esperança és que amb la relaxació de les restriccions, aquest rellevant flux turístic es pugui recuperar definitivament.

En aquest context, la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Itàlia té la finalitat, d’una banda, de representar i promoure els interessos catalans a Itàlia, i de l’altra, d’oferir suport a les associacions, empreses i ciutadans catalans presents a Itàlia. Una tasca que durant la pandèmia, sobretot durant el dur període de confinament, es va traduir sobretot en centenars d’iniciatives concretes per oferir informació i suport als catalans que necessitaven, per diferents motius, feina, estudi o família, arribar o sortir d’Itàlia o assistència informativa durant la seva estada.

“Un dels principals àmbits d’intervenció de la Delegació ha estat el cultural, entès a 360 graus. Com ho demostra que 13 universitats italianes fan estudis de catalanística, llengua, literatura i traducció”

Des dels seus inicis l’any 2015, un dels principals àmbits d’intervenció de la Delegació ha estat el cultural, entès a 360 graus. Començant per les relacions cada cop més fructíferes amb les realitats acadèmiques italianes, com demostren les esmentades universitats que tenen estudis catalans. Però amb la mirada també a les realitats més populars. En aquest context, és especialment rellevant la col·laboració amb Sardenya, on la presència de la llengua catalana està arrelada a l’Alguer. Per aquest motiu, la ‘ciutat catalana d’Itàlia’, va acollir la darrera edició de l’Aplec Internacional 2021, el festival internacional del folklore català.

Sempre s’ha prestat molta atenció a la difusió del coneixement de la llengua i les tradicions catalanes, en tots els àmbits. Un exemple d’això és una iniciativa, La Catalogna raccontata agli italiani (Catalunya explicada als italians), nascuda durant el confinament. Davant la impossibilitat d’organitzar esdeveniments de manera presencial, hem pensat com utilitzar millor les eines que la tecnologia posa a la nostra disposició. Hem implicat així nombroses persones que han explicat, en breus vídeos posats a disposició a les xarxes socials de la Delegació, tradicions, llibres, història, art, arquitectura, música i curiositats de Catalunya que podrien ajudar a qui hi estigués interessat a descobrir aspectes potser poc coneguts de la nostra terra.

Al mateix temps, hem intentat fer cada cop més sòlides les relacions amb les realitats regionals italianes, per avançar en la col·laboració en diferents àmbits sectorials: de la recerca a la digitalització, del ‘big data’ a l’estratègia mediterrània, de la cooperació al govern obert. Un ventall de possibilitats que s’està mostrant molt avantatjós en les relacions bilaterals i que promet interessants desenvolupaments futurs.

Luca Bellizzi és el delegat de la Generalitat de Catalunya a Itàlia

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram