Avui, 28 de novembre, celebrem per primera vegada el Dia de la Mediterrània. Des del Govern de Catalunya ens sumem a aquesta commemoració del que va significar la conferència euromediterrània de Barcelona, un esdeveniment en què vam participar activament ara fa vint-i-sis anys. La cimera va donar el tret de sortida a l’anomenat Procés de Barcelona, en què la Generalitat i la societat civil del nostre país s’hi van implicar i van recolzar activament. Des d’aleshores, l’aliança euromediterrània s’ha anat consolidant fins arribar a un altre moment àlgid, la constitució de la Unió per la Mediterrània l’any 2008, que compta amb un secretariat amb seu a Barcelona. Avui celebrem, doncs, una cooperació entre Europa i els veïns de l’altra riba del mediterrani que té molt a veure amb nosaltres. Vint-i-cinc anys després del Procés de Barcelona, podem afirmar que els resultats han estat, malauradament, menys satisfactoris del que originàriament s’esperava, i els bons propòsits han quedat superats per l’evolució dels esdeveniments. En el context actual, creiem que cal anar més enllà.

Catalunya, país mediterrani

Des de Catalunya, entenem la mediterraneïtat com un valor afegit per a la nostra projecció internacional. La innovació i la creativitat, les noves economies i l’economia blava són components clarament mediterranis que ens permeten posicionar-nos com un territori dinàmic i competitiu al sud d’Europa.

La Mediterrània és un dels eixos prioritaris de l’acció exterior catalana. És per això que des del Govern de Catalunya ens hem marcat l’objectiu d’incentivar la cooperació regional i impulsar l’intercanvi entre les dues ribes. Per aconseguir-ho, hem elaborat l’Estratègia Mediterrània Medcat 2030, que estem desplegant. Hem definit un pla d’acció amb 165 actuacions, que implica de manera transversal els diferents departaments del Govern.

Visió macroregional i treball en xarxa

Aquest treball l’emmarquem en les polítiques i programes europeus que reforcen el paper innovador i la competitivitat del sud d´Europa. És aquest entorn, que ens permet crear aliances i estratègies compartides amb altres actors i territoris de la regió. Estem implicats en xarxes de caràcter euroregional, transfronterer i transnacional. En concret, actualment Catalunya presideix el consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus i participa activament a l’Euroregió Pirineus Mediterrània. També fomentem la participació en programes vinculats a les polítiques europees de cooperació territorial, en projectes d’innovació i governança en el marc del programa PANORAMED i impulsant la participació d´actors catalans en els programes Interreg Med i ENI CBC Med.

Des de Catalunya, treballem per apropar el projecte mediterrani a la ciutadania i volem contribuir activament al desplegament de la Nova Agenda Mediterrània impulsada des de la Comissió Europea

Apostem per una visió euromediterrània i una acció macroregional, que permeti reforçar la governança multinivell i donar impuls als espais transnacionals, que faci més operativa la Conca Mediterrània com espai de relació i intercanvi i faciliti la coordinació entre programes. Com a exemple destacat, Catalunya ha impulsat la creació de l’Aliança de Cooperació Mediterrània, una plataforma de xarxes integrada per la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM-CIM); l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM); MedCities, l’Euroregió Adriàtico-Jònica (AIE), l’Arc Llatí i el Comitè Permanent del Partenariat Euromediterrani dels Poders Locals i Regionals (COPPEM).

En el desplegament d’aquesta visió mediterrània, és crucial generar aliances amb els actors i territoris de la riba sud i est de la Mediterrània que ens ajudin a aportar solucions compartides als grans reptes globals. Enguany hem iniciat el projecte Shababuna a la Regió Oriental del Marroc, per promoure la conscienciació i la informació sobre la realitat migratòria i el paper dels agents institucionals regionals i locals en la promoció d´oportunitats pels joves. Aquesta iniciativa s’emmarca en els Fons d’Asil, Migració i Integració (AMIF) de la Unió Europea.

Una nova agenda per a la Mediterrània

Des de Catalunya, treballem per apropar el projecte mediterrani a la ciutadania i volem contribuir activament al desplegament de la Nova Agenda Mediterrània impulsada des de la Comissió Europea. Amb aquest doble objectiu estem preparant la celebració de la trobada MedCat 2022. De la mà de l’Institut Europeu de la Mediterrània, l’any vinent constituirem un espai de trobada entre la societat civil, actors socioeconòmicsi representants institucionals de totes dos ribes per impulsar el debat, l’intercanvi i els projectes compartits i comprometre’ns amb el desplegament de la Mediterrània del futur.

Avui, 28 de novembre, celebrem la Mediterrània, el mar que ens fa sentir a casa. Des del Govern ens conjurem per continuar enfortint un projecte mediterrani engrescador, compartit amb els nostres veïns, que ens enforteixi com a societat i que compti amb la participació activa de la ciutadania.

Muntsa Vilalta Cambra és la directora general de l’Acció Exterior

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram