En el marc de la Climate Week, un dels principals actes complementaris de l’Assemblea General de les Nacions Unides, celebrada a Nova York la setmana del 20 de setembre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va voler emfatitzar un missatge clar: Catalunya treballarà per construir aliances internacionals davant amenaces globals. Ja es tracti de canvi climàtic, crisi energètica, crisi alimentària, ciberespionatge o vulneracions de drets, el president Aragonès va destacar, en les diverses trobades i actes que va mantenir a Nova York i a Washington DC, el compromís de Catalunya a col·laborar activament per superar la complexa conjuntura actual: “Continuarem contribuint, fins i tot, més enllà del que ens tocaria proporcionalment, per combatre aquests reptes globals aportant solucions locals i reforçant aliances globals”.

Una voluntat de responsabilitat que el president va demostrar amb la participació de Catalunya al més alt nivell a l’Assemblea de l’Under2Coalition, una xarxa mundial d’estats i regions compromeses amb les emissions zero el 2050, durant la qual va anunciar, juntament amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, l’aprovació de la companyia energètica pública de Catalunya: una solució local a un problema global.

En un entorn de crisi alimentària agreujada pels efectes de la guerra d’Ucraïna i la inflació, combinat amb una epidèmia d’obesitat i diabetis a països com els Estats Units, el Govern de Catalunya va organitzar dos actes i diverses reunions per presentar la versió catalana de la dieta mediterrània, com una alternativa realista, saludable i sostenible per millorar els índexs de nutrició i salut globals. Un cop més, una solució local per combatre un repte mundial.

“El viatge del president Aragonès als Estats Units també referma l’ambició de Catalunya de tenir veu i rol propis davant de les incerteses del futur”

El president Aragonès també va reiterar el compromís del Govern davant representants de l’ONU Dones, l’agència de les Nacions Unides per a l’equitat de gènere, o de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), als quals va anunciar personalment que Catalunya continuarà contribuint-hi no només econòmicament, sinó transferint experiència i coneixement.
En temps complexos, doncs, Catalunya aposta per reforçar les aliances globals i es posiciona com un actor compromès, responsable i solidari davant la comunitat internacional.

El viatge del president Aragonès als Estats Units també referma l’ambició de Catalunya de tenir veu i rol propis davant de les incerteses del futur i de promoure polítiques que, no només s’adaptin a les noves realitats, sinó que siguin veritablement transformadores. No es tracta només de superar les conseqüències d’aquestes crisis, sinó d’erradicar les seves causes i construir un món millor. Un món sostenible, just, pròsper i democràtic.

Aquest plantejament ha estat molt ben acollit per referents globals com Richard Sennet o Jeffrey Sachs que van traslladar al president Aragonès el fet que, lamentablement, molts governs al món no tenen la mateixa aproximació i que les polítiques que promouen ens aboquen a escenaris encara pitjors. La guerra d’Ucraïna, coincidien ambdós pensadors, té un potencial explosiu, més enllà del patiment dels directament implicats: Si els preus de l’energia i els aliments no paren d’augmentar, ens podem trobar enmig d’una gran inestabilitat social de conseqüències imprevisibles.

En el centre de gravetat dels valors que Catalunya vol abanderar al món, el president Aragonès també va voler posar de manifest que cal preservar la democràcia. La història ens demostra que en temps difícils, apareixen temptacions autoritàries i que aquestes, lluny de solucionar els problemes, els empitjoren. En aquest marc, en la reunió amb els representants de la comissió de drets humans del Congrés nord-americà, el cap de govern va trobar receptivitat en explicar que la proposta catalana per superar el conflicte polític amb l’estat sempre estarà basada en el respecte a la democràcia i els drets humans. “És justament el que volíem sentir”, li van dir al president.

Isidre Sala i Queralt és el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya als Estats Units i Canadà

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram