Els últims quatre anys, en la XIV Legislatura del Congrés dels Diputats, el Grup Parlamentari Republicà hem estat portant terme diverses accions dirigides a la ciutadania catalana resident a l’exterior, al servei dels seus interessos i necessitats. Tot això amb les dificultats i els avantatges que la tasca parlamentària comporta. El vot exterior és un dret que no està reconegut per a tots els estats membres de la Unió Europea. De fet, Espanya i Portugal són els únics estats que tenen reconegut el vot exterior en la seva constitució.

El vot exterior és rellevant perquè pot tenir una capacitat d’incidència política molt elevada. Des d’un punt de vista democràtic, encara que només hi hagués una sola persona resident a l’exterior hauria de ser imprescindible facilitar-li els tràmits per exercir el seu vot, i per això, el 2021, Esquerra Republicana vam presentar una Proposició de Llei per tal de garantir una reforma directa de la LOREG per a la derogació del vot pregat, per allargar els terminis perquè la ciutadania a l’estranger -inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA)- pogués rebre amb antelació la documentació electoral i posteriorment poguessin votar a l’urna dels consolats. A més, que aquesta documentació pugui ser autoemplenable i que tot el procediment fos gratuït. Per fi, després d’anys de lluita de la comunitat catalana a l’exterior, en aquestes eleccions generals del 23 de juliol, s’ha eliminat el vot pregat!

Diversos greuges
A la Comissió d’Exteriors del Congrés vam fer una feina molt activa per la terrible situació dels i de les 5.000 treballadores dels consolats espanyols amb sous congelats des de feia 15 anys i que es manifestaven cada dilluns. Cal explicar que el Servei Exterior de l’Estat espanyol té un problema de fons i estructural que reverteix en tot el servei ofert. És un deure de qualsevol Govern espanyol acabar amb aquest model i garantir el compliment dels drets més bàsics dels treballadors i treballadores.

“Anirem a Madrid per denunciar la falta de consolats a Amèrica i Sud-Amèrica, les diverses dificultats per l’homologació de títols a l’estranger o la possible creació d’una circumscripció d’emigrants”

A la Comissió d’Exteriors del Congrés de les Diputats també vam denunciar totes les problemàtiques que patia la ciutadania resident en l’Equador quan havien d’anar als consolats de Quito i Guayaquil amb la necessitat de fer qualsevol tràmit; i arran d’això, a la Comissió d’Exteriors del Congrés vam fer arribar totes les queixes plantejades pels Consellers i Conselleres de la ciutadania en l’Exterior sobre el servei consular, com per exemple, l’atenció que rebien i la demora dels tràmits. També vam participar del Consejo General de la Ciudadanía Española en el Exterior (CGCEE), el 2022, a Madrid, perquè ens interessen tots els problemes de l’emigració catalana; i al Congrés dels Diputats hem estat molt atentes a les demandes de la ciutadania catalana a l’exterior.

Què farem al Congrés?
La República Catalana serà reconeguda, sí o sí, pel seu compromís, solidaritat i esdevindrà un actor internacional respectat i valorat pel valor afegit de les nostres aportacions per fer un món més just, més solidari, més inclusiu, més sostenible i més lliure.

Anirem a Madrid i continuarem treballant per tal que l’Estat incorpori l’ensenyament del català i de l’occità-aranès en el sistema d’educació a l’exterior; anirem a Madrid i continuarem incidint en els sistemes i serveis competència de l’Estat en l’àmbit educatiu, per facilitar homologacions, convalidacions, etc; anirem a Madrid i continuarem promovent que l’administració digital i els sistemes d’identificació de l’Estat contemplin també la ciutadania resident a l’exterior; anirem a Madrid i continuarem treballant per l’accés de les comunitats autònomes al padró d’espanyols residents a l’exterior (PERE); anirem a Madrid i continuarem treballant assegurar el dret a vot amb totes les garanties a les persones que visquin a l’exterior, impulsant el vot delegat i fent una aposta concreta pel vot electrònic.

Anirem a Madrid i continuarem escoltant atentament la ciutadania catalana que forma part del Consejo de Residentes Españoles (CRE) per assabentar-nos dels greuges que pateixen i fer servir la nostra força negociadora per intentar millorar l’atenció consular i la situació laboral del Personal; anirem a Madrid i continuarem fent un estricte control parlamentari de la feina del futur govern espanyol, denunciant la falta de consolats a Amèrica i Sud-Amèrica, les diverses dificultats per l’homologació de títols a l’estranger -però també al Regne d’Espanya- les limitacions de les persones grans que no poden gaudir de les vacances del IMSERSO, les maleïdes deportacions, la possible creació d’una circumscripció d’emigrants o sobre els passos per a crear una candidatura de residents en l’exterior a les eleccions generals, tal com demana la ciutadania a l’exterior.

Maria Dantas és diputada al Congrés dels Diputats per Esquerra Republicana

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram