Els passats 6-8 de desembre la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va fer el seu primer viatge oficial als Estats Units. Ho va fer com a consellera, però tenint en compte que va viure pràcticament els darrers 10 anys als Estats Units, i que va ser l’anterior delegada del Govern a l’Amèrica del Nord, podem dir que, de fet, li vam donar la benvinguda a casa.

L’objectiu del viatge era no només reforçar els ja existents i intensos vincles entre Catalunya i els Estats Units, sinó impulsar nous àmbits de col·laboració. Cooperar per un benefici mutu. I creiem que ho hem aconseguit. El viatge ha tingut dues parades, Washington DC i Nova York, i cinc àmbits de treball diferent: acció exterior, govern obert, multilateralisme, cooperació al desenvolupament i Catalunya exterior. La cirereta del pastís, però, va ser un emotiu homenatge al mestre Pau Casals.

A la capital política del país, la consellera Alsina, acompanyada del secretari d’Acció Exterior Gerard Figueras, i de l’equip de la delegació, va poder presentar-se com a nova titular d’Acció Exterior del Govern davant de representants dels aparells legislatius, executius, agències públiques, universitats, think tanks, mitjans de comunicació… Alsina va exposar les línies de treball en acció exterior que impulsa aquesta legislatura el nou Govern català, i tractar de línies específiques de treball conjunt amb els Estats Units. En les successives reunions i esdeveniments, els interlocutors van demostrar especial interès en com el Govern català afronta els reptes polítics i de recuperació postpandèmia.

La vídua de Pau Casals, visiblement emocionada, va adreçar al públic unes paraules recordant el compromís del mestre amb la pau i la democràcia, i de la relació que va mantenir amb el President Kennedy

Vam celebrar dues sessions específiques per presentar el nou impuls que el Govern de Catalunya li vol donar al govern obert per promoure la transparència, la participació ciutadana i l’aprofundiment democràtic. El projecte de convertir Catalunya en “un país de dades” va generar molt d’interès per exemple en espais com el National Endowment for Democracy (NED), organització creada el 1.983 pel Congrés nord-americà per promoure i defensar les institucions democràtiques arreu del món. En la mateixa línia,

La consellera Alsina va ser la ponent en un esmorzar de treball amb membres de l’Open Government Hub (OGH). L’OGH es va inaugurar el 2012 com el primer co-working + innovation hub creat al món específicament per obrir els governs i apoderar ciutadans. Actualment, compta amb 60 organitzacions membres i més de 250 persones que són la punta de llança global en transparència, rendició de comptes i participació. Aspectes com la potenciació dels emprenedors públics i l’assoliment de l’efectivitat en les polítiques de participació ciutadana més enllà de la legitimitat que va presentar la consellera Alsina van generar molt d’interès i debat entre els participants.

Precisament el 9 de desembre, es donava el tret de sortida al primer dels “Summit for Democracy”, un seguit de dues grans cimeres que promou l’Administració Biden per implicar governs, societat civil i sector privat d’arreu del món per fer front als reptes que a hores d’ara tenen les democràcies a través de l’acció col·lectiva. En el marc d’aquest projecte inclusiu, on ja s’han anunciat fins a 300 conferències en paral·lel (side events) independents arreu del món, la consellera Alsina va anunciar durant el viatge, que a la primavera propera, es celebrarà una conferència a Barcelona que comptarà amb el suport del Govern, per generar continguts que després es puguin tenir en compte en la declaració que s’aprovi a la cimera de desembre de 2022. El Govern català, compromès sempre amb els valors democràtics, vol, promovent aquesta conferència, contribuir a l’èxit del “Summit for Democracy”. En paraules del mateix president Biden: “La democràcia no passa per accident. L’hem de defensar, lluitar per ella, reforçar-la, renovar-la” Aquest és el nostre esperit.

En un context on, lamentablement, s’espera que les emergències augmentin el 2022, el Govern de Catalunya va renovar el seu compromís amb els més vulnerables

En l’àmbit multilateral/cooperació al desenvolupament la consellera Alsina va poder mantenir reunions d’alt nivell amb organitzacions com l’Organització Panamericana de la Salut a Washington, on va anunciar una nova contribució financera del Govern de Catalunya per a un projecte a Haití, i amb ONU Dones a Nova York, on van agrair el suport de Catalunya a la iniciativa “Generation Equality” durant el 2021, a més d’explorar vies de col·laboració futura.

A Nova York, la consellera Alsina també va participar a l’acte d’alt nivell 2022 del Fons Central de Resposta d’Emergències de Nacions Unides (UN CERF), on va anunciar una contribució de 290.000 euros a aquest fons global d’ajut d’emergència. En un context on, lamentablement, s’espera que les emergències augmentin el 2022, el Govern de Catalunya va renovar el seu compromís amb els més vulnerables.

Finalment, Alsina va oferir dues recepcions, però en volem destacar una molt especial: una doble celebració amb un únic protagonista, el mestre Pau Casals. Com ja s’ha anat recordant tot l’any, el passat 24 d’octubre va ser el 50è aniversari de la inauguració de l’himne a les Nacions Unides compost i dirigit pel músic català més universal, seguit del seu emotiu discurs davant l’Assemblea General de l’ONU. No només vam recordar aquesta efemèride, sinó que hi vam sumar la commemoració del 60è aniversari del concert del mestre Casals a la Casa Blanca convidat pel president John F. Kennedy.

El Govern català, compromès sempre amb els valors democràtics, vol, promovent aquesta conferència, contribuir a l’èxit del ‘Summit for Democracy’

Aquest concert va tenir una gran repercussió, tal com ens va explicar en directe l’eminent música i vídua de Pau Casals, Marta Casals Istomin. La vídua del mestre Casals, visiblement emocionada, va adreçar al públic unes paraules recordant el compromís del mestre amb la pau i la democràcia, i de la relació que va mantenir amb el president Kennedy. Vam tenir, a més, el privilegi de comptar amb l’excepcional interpretació del Cant dels Ocells i d’una ària de Bach per part d’Amit Peled, un dels violoncel·listes més importants del moment, que va fer les delícies del públic tocant amb el mateix violoncel del mestre Casals, un Goffriller de 1733. Com Jacqueline Kennedy va dir al mestre Casals fa 60 anys “El que aquest instrument ens ha donat aquest vespre, ho recordarem la resta de les nostres vides”. El mateix Goffriller de la recepció. Emotiu. Inoblidable.

Isidre Sala Queralt és el delegat del Govern català als Estats Units i el Canadà

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram