La Covid-19 ha provocat que molts hàgim descobert les possibilitats que tenen les reunions virtuals i les videoconferències. Aquest fet ha comportat un ventall de noves oportunitats que no havíem pogut comprovar des de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) al llarg dels seus 24 anys d’existència. Fins ara, la Federació ha actuat com un representant oficiós de la Catalunya Exterior i com a tal ha pogut opinar durant la redacció de les lleis que impulsa el Parlament de Catalunya. També ha estat una font d’informació de com, al llarg dels anys, ha evolucionat l’emigració catalana i dels reptes que ha anat assolint. Les dificultats de funcionament d’una junta que té els membres repartits arreu del món, s’han esvaït amb l’ús de les noves eines digitals. Fins al punt que ens han permès celebrar una Assemblea General, renovar la junta, actualitzar els estatuts i començar a promoure activitats en xarxa.

Les Comunitats d’Europa van celebrar Sant Jordi amb un concurs de relats curts d’abast europeu; a Amèrica des de l’Equador començaven les activitats dels “Casals en Xarxa” i coincidint amb la revetlla de Sant Joan, una cantada d’havaneres virtual que va suposar un èxit sense precedents. La nova junta de la FIEC s’ha compromès a seguir treballant en les qüestions que més afecten als catalans residents a l’exterior. Des de la demanda de l’aprovació del reglament de la llei 8/2017 de la Comunitat Catalana de l’Exterior a l’eliminació del ‘voto rogado’ fins a la posada en marca del vot electrònic. Davant l’escenari actual, el funcionament de la FIEC passa per actuar des de les possibilitats que ofereix el digital, la qual cosa permet programar activitats en xarxa, com les que hem començat i la que preparem per la Diada Nacional.

Actualment una de les grans preocupacions de les Comunitats Catalanes és l’ensenyament del català i del coneixement de Catalunya adreçat a infants i joves, tenint en compte que ja representen un 16% de l’emigració total. En aquest sentit, dirigirem el nostre esforç a millorar-ne les eines disponibles. Aplaudim la tasca dirigida cap els joves residents a l’estranger des de l’Institut Obert de Catalunya, però demanem que les seves activitats també puguin arribar als joves de les Comunitats Catalanes de la resta de l’Estat espanyol.

Cal que la FIEC i els Casals catalans d’arreu es coordinin amb les diferents delegacions que va posant en marxa el Govern de la Generalitat i al mateix temps amb l’Institut Ramon Llull, ja que els nostres objectius són complementaris i no divergents com sembla moltes vegades. Promourem sessions formatives virtuals i interactives sobre temes d’interès per a aprenents, directius i membres de les diferents comunitats catalanes.

Un nou objectiu d’aquesta junta serà també col·laborar amb el grups de Cultura Popular de l’Exterior -com les colles castelleres- perquè la seva existència es tingui en compte a les agrupacions i federacions existents a Catalunya. Creiem que la Catalunya Exterior hauria de poder estar representada al Consell de l’Associacionisme Cultural del departament de Cultura. Perquè al cap i a la fi, tots posem l’energia i la mirada cap a un mateix objectiu.

Som la Catalunya Exterior, també som Catalunya.

Albert Masquef és vicepresident de la FIEC de l’àrea de l’Estat espanyol i president del Cercle Català de Madrid

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram