Primer dia de feina del nou conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. Trucada al Jordi, en Josep Maria i la Mireia. Posar-se al costat d’alguns dels centenars de catalans a l’exterior que estan tenint dificultats aquests dies. Només els que viviu l’experiència de ser lluny de casa podeu arribar a entendre l’angoixa de trobar-se atrapat en un altre país sense poder tornar. Desenes de preguntes, de dubtes burocràtics i d’incertesa, força incertesa. Així ho ha entès també en Bernat i el seu equip. El primer gest del conseller, la seva primera mirada la fa cap a les comunitats catalanes a l’exterior, amb la mà estesa.

Aquesta és la carta de presentació de Bernat Solé, que va prendre possessió del càrrec dissabte “des d’Agramunt i per Catalunya”. En Bernat, fent gala des del minut zero de la voluntat de servei públic i del seu tarannà proper. Una manera de fer al costat i al servei de les persones que l’ha portat a ser durant nou anys l’alcalde d’Agramunt. Perquè l’Honorable Conseller és i ha estat un agramuntí actiu i implicat en l’activitat associativa del municipi: des dels esports fins a l’escoltisme, passant per les entitats culturals i musicals. Una manera d’entendre la ciutadania, el seu paper actiu i la seva necessària implicació amb allò públic que han caracteritzat el seu pas pel consistori. La defensa dels drets civils i polítics, de les llibertats, l’ha portat també i injustament a estar al punt de mira de la repressió de l’Estat per l’1 d’octubre. Des d’Agramunt i per Catalunya.

Els que hem treballat amb en Bernat sabem que és una persona propera, honesta i dialogant. El conseller és un bon company, una persona d’equip, acostumada a donar joc: com quan jugava al Bàsquet Agramunt Club, com quan recupera el fulard de l’Agrupament Escolta i Guia d’Agramunt del que va ser cap. Segur que quan passi el temps del confinament podrà acomiadar-se com cal de l’equip que l’ha acompanyat al llarg d’aquests anys a l’ajuntament.

Com a diputat ha tingut sempre presents les comarques de la plana de Lleida i el sector primari, i s’ha guanyat el respecte dels parlamentaris com ho ha fet també dels seus veïns i veïnes i dels urgellencs i urgellenques. Ara se li encomana internacionalitzar i presentar Catalunya al món, una tasca que estic convençuda que farà des de la constància i el rigor que el caracteritzen.

Sort i encerts, conseller!

Sara Bailac i Ardanuy, senadora pel grup parlamentari d’ERC-EH Bildu