Un any més, a DIPLOCAT hem encarat el dilema entre exportar o explicar la festa dels llibres i les roses assumint la posició d’enmig: fem ambdues coses. Sabem que exportar una tradició és molt complicat, perquè les tradicions tenen una història i unes vivències que es transmeten de generació en generació i que no són fàcilment traslladables d’un país a un altre. Les tradicions, com els arbres, tenen arrels, i malgrat que una famosa cantant colombiana sembla que s’ha endut un arbre de Barcelona a Miami, no és el més habitual ni aconsellable de fer.

De fet, a DIPLOCAT no exportem directament Sant Jordi, sinó que ajudem aquells qui, des de fora, volen organitzar actes relacionats amb el món dels llibres i les roses pels volts de Sant Jordi. D’aquests actes se’n fan molts, organitzats per gent molt diversa, des de casals catalans fins a llibreries, passant per les delegacions del Govern a l’exterior, l’Institut Ramon Llull, l’Agència Catalana de Turisme o entitats com la Farragut Fund d’Estats Units o l’Associació d’Amistat Barcelona-Colònia, entre d’altres. Tots aquests actes, que enguany han arribat a 383, ubicats a 215 ciutats de 40 països, es difonen al web de la campanya #BooksAndRoses, on també hi ha recursos en línia i en diversos idiomes.

“Per primera vegada, la Delegació del Govern de Catalunya a Mèxic i Centreamèrica ha celebrat un Sant Jordi institucional a Costa Rica”

Aquesta xifra rècord d’actes ha permès que una tradició que és única al món hagi arribat a racons del món ben diversos, com per exemple i per mencionar-ne alguns de poc habituals, a Tailàndia, Ghana, Tunísia, Bòsnia i Hercegovina i Panamà. Els diversos organitzadors han preparat intercanvis de llibres i roses, lectures i xerrades, mostres gastronòmiques, exhibicions castelleres, activitats infantils, tallers… Per primera vegada, la Delegació del Govern de Catalunya a Mèxic i Centreamèrica ha celebrat un Sant Jordi institucional a Costa Rica, en col·laboració amb la cadena de llibreries locals Librería Internacional i el Casal Català de Costa Rica. Allà on les comunitats catalanes han estat més actives ha estat a França, Argentina, Uruguai, Alemanya i Brussel·les.

A banda, com que som conscients de la dificultat d’exportar per complet la Diada de Sant Jordi, fa anys que convidem periodistes estrangers a Catalunya perquè puguin viure la festa en directe i en primera persona. Enguany la delegació estava formada per vuit periodistes d’Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Gran Bretanya, Itàlia, Marroc i Portugal. El programa previ incloïa trobades amb escriptors, llibreters i editors. Es van reunir amb la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i amb el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda. A Ona Llibres van tenir ocasió de xerrar amb la directora Iolanda Batallé. També van visitar l’Ateneu Barcelonès, el Cau Ferrat de Sitges i el Palau de la Música Catalana, es van sorprendre amb una exhibició castellera i van ballar al concert commemoratiu dels 50 anys de la Companyia Elèctrica Dharma al Palau Sant Jordi.

Laura Foraster i Lloret és la secretària general de DIPLOCAT

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram