És un fet que la Catalunya exterior amb els seus gairebé 235.000 residents censats als consolats d’arreu del món amb les 415.000 persones nascudes a Catalunya i residents a altres comunitats autònomes de l’estat, amb 125 entitats catalanes arreu del món amb colles castelleres a les principals ciutats del món, amb cobles, esbarts, i altres formes de preservació de la cultura popular arreu del món, amb lectorats de català a les principals universitats del món, amb cambres de comerç i entitats empresarials disperses pels cinc continents, amb delegacions del Govern i altres entitats culturals i polítiques (seccions exteriors de partits polítics, seccions de l’ANC, d’Omnium, de SCC, etc.) han de ser forçosament una comunitat generadora de notícies. D’iniciatives i de realitzacions que no només tenen interès per a qui les genera sinó també per a Catalunya en general.

Des de la posada en marxa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) ens hem esforçat de valent per intentar apropar als mitjans de comunicació ca󠣡talans o a la premsa espanyola especialitzada en temes migratoris, les notícies més rellevants que aquesta la catalana de l’exterior era capaç de produir. Hem de reconèixer que ho hem fet sense massa èxit. I tot plegat ha estat quelcom frustrant i a vegades, profundament injust.

Però la situació va començar a canviar una mica fa un any amb l’aparició d’Exterior.cat, que té el subtítol pretensiós d’explicar què fa Catalunya al món. En l’any transcorregut cal reconèixer que el lema del web ha fet el seu forat i que el coneixement del qual som i del que fem els catalans dispersos arreu del món ha millorat en certs sentits i ha ajudat al fet que se’ns reconegui una mica més. No és una tasca fàcil i l’equip que l’ha tirat endavant pot sentir-se legítimament orgullós del seu treball.

Des de la FIEC us agraïm de tot cor la feina feta i segur que tindrem l’oportunitat de celebrar amb vosaltres molts més aniversaris. Una abraçada forta i els millors desitjos per als anys que vindran.

Antoni Montserrat Moliner és secretari general de la FIEC i membre de la junta directiva del Centre Català de Luxemburg