Un dels principals objectius de la legislatura passada va ser l’impuls a la Llei de creació del cos d’acció exterior de la Generalitat de Catalunya, reconegut estatutàriament. L’avançament electoral va posar fi a la seva tramitació parlamentària, malgrat que estava avançada, i per això va ser un dels punts condicionants en l’acord d’investidura de l’actual govern. Així, s’ha aconseguit reprendre aquella tramitació i que s’hagi aprovat finalment el 8 de maig al Parlament català.
A l’hora d’impulsar la llei ja es van bastir acords i consensos amb el màxim d’actors implicats, com l’administració de funció pública, els sindicats, el Col·legi oficial de politòlegs i sociòlegs, l’Escola d’administració pública i els grups parlamentaris. Perquè des del primer moment vam tenir clar que calia que nasqués amb el màxim consens i amb una àmplia majoria parlamentària (només hi ha votat en contra el Partit Popular i Vox), perquè el suport ampli i majoritari a la creació del cos significa també un reconeixement i suport a l’acció internacional de la màxima institució del país.
Aquest cos funcionarial especialitzat permet fer un pas endavant importantíssim en el desplegament de les competències en acció exterior. I, sobretot, permet fer-ho amb totes les garanties i tota la seguretat pels servidors públics, que durant massa temps han estat en el punt de mira dels atacs de l’extrema dreta i de tots aquells que voldrien desmantellar aquesta competència de la Generalitat. Això és indispensable, tant per a retenir el talent dels treballadors públics que fa anys que s’hi dediquen com per atraure talent i motivar noves generacions de servidors públics, compromesos tots amb continuar millorant l’acció diplomàtica que la Generalitat ha bastit al llarg dels anys.
“El que cal és impulsar el desplegament del cos d’acció exterior i de relacions amb la UE de la Generalitat, sense dilacions, amb els recursos necessaris i sense rebaixar l’ambició del full de ruta engegat”
Els qui formaran part del cos dependran del departament d’acció exterior, però estaran desplegats en tots els departaments i àmbits de govern que tenen relacions internacionals i amb la Unió Europea, que són la immensa majoria. En aquest sentit, també els treballadors de les delegacions del govern a l’exterior tindran l’oportunitat de participar del sistema d’accés al cos.
Així doncs, s’ha creat un cos funcionarial al servei del conjunt de la societat que viu a Catalunya i dels catalans arreu del món, per donar resposta a les seves necessitats i promoure oportunitats a través de les bones relacions internacionals i millorant l’acompanyament a la internacionalització de les empreses, del món local, del món de la cultura, del món de la recerca, etc.
Alhora, i no menys important, aquest cos especialitzat reforça la credibilitat i la reputació de la Generalitat davant dels governs i dels actors internacionals amb qui es relaciona. Perquè la creació del cos d’acció exterior és una reafirmació de l’acció exterior de la màxima institució del país al servei del bé comú.
A partir d’ara, el que cal és impulsar el desplegament del cos d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea de la Generalitat, sense dilacions, amb els recursos necessaris i sense rebaixar l’ambició del full de ruta engegat. En aquest desplegament seria molt desitjable continuar apostant pels amplis consensos, pel rigor, per afavorir el talent i per la solidesa en les relacions internacionals. Perquè és necessari per a la institució i és bo pel país.
Meritxell Serret i Aleu, exconsellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya