Sardanes, gegants, diables, ball de bastons… Més de 600 membres de 34 grups mostraran les diverses expressions de la cultura popular catalana els propers 26, 27 i 28 d’agost a la ciutat d’Elvas. Però com hem arribat fins aquí? Primer de tot, la cultura contribueix a crear l’imaginari col·lectiu que tenen els pobles i és un element bàsic d’identitat, d’exercici de la diversitat i de cohesió social. Per a la Delegació del Govern a Portugal, les relacions culturals entre aquest país i Catalunya representen un espai d’enorme potencial de desenvolupament i de descoberta recíproca. Tots tenim la noció que el present i el futur d’una identitat cultural depenen del seu reconeixement internacional, ja que una cultura no existeix si no és coneguda i reconeguda per les altres nacions. Aquest és també un enorme i fantàstic repte per a aquesta Delegació.

Va ser a la primavera del 2021 quan em vaig reunir per primer cop amb la junta directiva d’Adifolk per oferir-los celebrar l’APLEC del 2022 a Portugal, proposta que van rebre de forma satisfactòria des d’un bon inici. A partir d’aquí i aprofitant les bones relacions i el grup de treball ja creat amb la Direcció Regional de Cultura de l’Alentejo, vam estudiar diverses localitats on seria pertinent celebrar-hi l’APLEC. Així, després d’una primera selecció, es va apostar per la ciutat d’Elvas, Patrimoni Mundial de la Humanitat.

“El compromís va més enllà de l’APLEC, amb una col·laboració permanent en l’àmbit institucional, acadèmic, cultural i econòmic”

El proper pas va ser contactar amb l’Ajuntament de la ciutat per promoure una reunió amb Adifolk, que es va celebrar el maig del 2021, i de la qual va sortir el compromís i un protocol de col·laboració en vista a la celebració de l’APLEC a Elvas. A la passada tardor hi va haver un canvi de govern a l’Ajuntament d’Elvas, fet que ens va obligar a reprendre les relacions amb el nou equip. El compromís de les autoritats locals i de la societat civil amb l’Aplec ha estat intocable.

Des de llavors, la ciutat d’Elvas i, concretament, el seu Ajuntament i equip humà s’han abocat en cos i ànima en l’organització i acollida de l’APLEC, tant en les tasques de caràcter tècnic i logístic, com sobretot en la promoció de l’esdeveniment a nivell regional i nacional. Vull aprofitar aquest article per fer arribar el meu profund agraïment per tota la feina que estan duent a terme en coordinació amb la Delegació del Govern a Portugal i Adifolk.

Tanmateix, el compromís de la Delegació del Govern de Catalunya amb aquest territori va més enllà de l’APLEC, amb una col·laboració permanent en l’àmbit institucional, acadèmic, cultural i econòmic. Prova d’això és la previsió de l’organització d’unes jornades empresarials entre Catalunya i l’Alentejo l’any 2023.

A més, voldria destacar que, gràcies a les nostres relacions amb les autoritats locals de Lisboa, hem aconseguit que el Cor de la Federació Catalana d’Entitats Corals, present a l’APLEC, actuï prèviament a la capital portuguesa, concretament en l’àmbit de la concorreguda Fira del Llibre que es celebra a finals d’agost.

Rui Álvaro Serra da Costa Reis és el delegat del Govern de la Generalitat a Portugal

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram