Cada vegada més persones i empreses parlen de com es pot millorar l’organització del temps, sovint en relació a la conciliació familiar. Hi ha una sensació generalitzada que no donem a l’abast, que no arribem a tot i que no tenim temps per fer el que realment voldríem. Això, òbviament, no només ens passa a Catalunya, sinó que és un problema comú i universal. Per tractar d’aquest malestar i també de possibles solucions, hem organitzat la I Setmana iberoamericana dels horaris i el temps, que tindrà lloc del 19 al 22 de setembre amb caràcter bàsicament virtual i inscripcions lliures.

Aquest serà el primer esdeveniment dedicat exclusivament a les polítiques del temps que es fa a Llatinoamèrica. Referents polítics, socials i científics de tot el món exposaran la importància i els beneficis de reconèixer i garantir el dret al temps com un dret ciutadà. La conferència inaugural començarà amb una reflexió sobre la relació entre temps i felicitat amb Carl Honoré, periodista i portaveu de Slow Movement; Ana María Tribín, especialista en política pública del Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD); i Sara Berbel, representant de la Capitalitat Mundial en Polítiques del Temps.

Un dels temes de debat serà el rol de les ciutats a l’hora de garantir aquest dret al temps, amb la participació de Bogotà, Montevideo, Buenos Aires i Barcelona, i també es parlarà sobre com connectar la recerca i les polítiques del temps amb l’organització del temps del treball. Serà una oportunitat igualment per posar en relleu les mesures pioneres que s’estan aplicant a Catalunya en aquesta matèria, com ara el programa Temps x Cures de la Generalitat de Catalunya.

“Referents polítics, socials i científics de tot el món exposaran la importància i els beneficis de reconèixer i garantir el dret al temps com un dret ciutadà”

La I Setmana iberoamericana dels horaris i el temps arriba després de l’èxit de la Time Use Week, que des de fa 9 anys té lloc a Barcelona i que inicialment s’anomenava Setmana dels horaris. L’objectiu és contribuir a la sensibilització d’institucions públiques, representants polítics, socials i econòmics, així com a la societat en general, respecte el dret al temps i com garantir-lo com un dret de ciutadania.
Des de la BTUI i DIPLOCAT, conjuntament amb altres institucions catalanes, treballem des de fa temps per aconseguir posar les polítiques del temps a l’agenda local i global de tot el món. Els darrers anys, amb l’impuls de Catalunya, s’han rellançat o creat múltiples iniciatives globals, com ara la Xarxa de ciutats i regions per a les polítiques del temps, la Declaració de Barcelona en polítiques del temps, i esdeveniments de sensibilització ciutadana com la Time Use Week.

Esperem que aquesta setmana de debats sigui la llavor de noves polítiques horàries a Llatinoamèrica i contribueixi a fer que ciutadans d’arreu del món disposin en major quantitat i puguin gestionar millor aquest recurs natural intangible que és el temps.

Laura Foraster és la secretària general de DIPLOCAT i Ariadna Güell i Marta Junqué, co-coordinadores de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram