Fa pocs dies finalitzava una novament exitosa edició del Mobile World Congress a Barcelona. M’estalviaré les extraordinàries xifres de visitants, empreses participants i impacte directe en l’economia del país, per la quantitat de serveis -tecnològics, logístics, hotelers…- que en precisa. Voldria apuntar un tema tant o més positiu, de fons, de la història d’èxit del MWC a Catalunya. Si el 2006 el Govern aconseguí que se celebrés a Barcelona per primer cop, el 2012 es constituí el Mobile World Capital Barcelona, organisme publicoprivat que ha esdevingut clau en què la petjada d’aquesta fira internacional no fos només durant els dies anteriors i posteriors de cada edició, sinó que es desenvolupessin diversos projectes de forma estable al nostre país, alguns amb clara destinació social i educativa com l’mSchools, i altres directament orientats a la potenciació i enfortiment del teixit professional i industrial vinculat a les TIC.
Una de les seves tasques ha estat el d’atraure inversions i talent internacional, apostant per sectors punters en la creació industrial com la IA o la robòtica, així com dinamitzar, per la base, el mateix MWC amb l’impuls dels 4YFN el 2014, la gran trobada internacional d’empreses emergents tecnològiques, que pel seu creixement ha acabat esdevenint un dels espais més freqüentats del «Mobile». I enguany, una nova iniciativa del Mobile World Capital Barcelona ha pres cos: el Talent Arena, que ha significat anar directament als fonaments del sector, el talent humà, amb un intens programa de sessions formatives, tallers i conferències. Una iniciativa que mira de donar eines, competències, en el procés de creació de noves ocupacions i de reconversió tecnològica de bona part de les existents. Els 20.000 participants d’aquesta primera edició han fet decidir que el Talent Arena emprengui el mateix viatge cap a la Fira de Barcelona Gran Via que va fer fa pocs anys el 4YFN, gràcies al nou gran edifici que s’hi està construint actualment. Un fet que suposarà un nou pas endavant en la consolidació de Barcelona com a una de les capitals internacionals de la innovació tecnològica i les empreses TIC.
“El Mobile World Capital Barcelona i el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya són dos exemples de com atraure inversions i talent cap al país i de projectar-lo cap a l’exterior”
Aquesta orientació cap a la nova economia i la captació de talent, nacional i internacional, té exemples molt notoris com la importància del nostre país en sectors com el sòciosanitari i les ciències mèdiques, amb un hub de biotecnologia que és a hores d’ara un dels referents mundials.
El creixement i volum del nombre de hubs tecnològics al país és una mostra ben evident d’aquest procés d’internacionalització de la nostra economia. L’any passat van arribar a la xigra de 160, amb 13 de nous respecte el 2023, una generació de riquesa d’uns 3.000 milons d’euros i amb més de 35.000 llocs de treball creats, amb la previsió de superar els 42.000 l’any vinent. Tot i que a totes les àrees més desenvolupades del món aquests hubs han proliferat i molt, val la pena mirar quants en teníem l’any que va organitzar-se el primer MWC -llavors GSMA- s’organitzà a Barcelona: 10.
L’ISE, un cas similar de sinergia exitosa
Fa només 4 anys, el nostre país va esdevenir la seu anual d’una altra gran fira tecnològica mundial, l’ISE, que ha celebrat fa ben poc la seva edició 2025, amb la plena ocupació també dels vuit pavellons de la Fira Barcelona a L’Hospitalet de Llobregat. I com en el cas del MWC, la relació dels seus organitzadors amb el teixit empresarial del país és molt estret fins i tot abans que aterrés a Catalunya, amb una entitat com el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya com a referent directe. La implicació d’aquesta entitat -que agrupa més de dues-centes empreses- en l’estratègia d’internacionalització del sector la converteix en un dels coadjutors del creixement de les indústries de l’audiovisual catalanes aquests darrers anys.
N’apunto només unes poques dades, però ben il·lustratives, provinents del darrer informe d’ACCIÓ: des de l’arribada de l’ISE fins el 2023, el nombre d’empreses del sector va créixer més d’un 15%, i la facturació de les que ja existien abans del 2017 va augmentar més d’un 30%. I pel que fa a la inversió estrangera directa, Catalunya és ara la quarta «regió» europea pel que fa a nombre de projectes implicats, només per darrera de l’àrea de Berlín, l’Illa de França (conurbació de París) i Països Baixos occidentals (zona de Rotterdam) aconseguint en els darrers quatre anys quasi 400 milions € i la creació de més de 4.000 llocs de treball, que representa aproximadament un 10% del total de professionals catalans del sector audiovisual.
De distinta naturalesa, funcions i tipus de relació amb aquestes dues magnes fires mundials, el Mobile World Capital Barcelona i el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya són dos exemples de com atraure inversions i talent cap al país i de projectar-lo cap a l’exterior, tot situant la capital del país com centre neuràlgic d’aquest cercle virtuós: atracció de talent i inversions de fora, més exportacions i negocis a l’estranger.
Daniel Condeminas i Tejel ha estat assessor en polítiques de comunicació a Centre i Sud-Amèrica
Un «haka» per combatre la uniformització