Tot i que és un dels clàssics de la premsa espanyola, la tergiversació i desinformació com a eines contra la política catalana s’han desfermat en els darrers anys, transformant els espais “informatius” i d’opinió de bona part d’aquests mitjans en plataformes de difusió de missatges que no es corresponen al periodisme, sinó directament a les pràctiques de la propaganda negra.

Fa pocs dies, un d’aquests rotatius ha traspassat que el hauria de ser una línia infranquejable de la deontologia periodística: instrumentalitzar barroerament un procés de pau per vendre bou per bèstia grossa. La “notícia” passava per indicar que les aportacions econòmiques catalanes a l’Alt Comissionat pels Drets Humans de l’ONU en benefici del procés de pau a Colòmbia, haurien tingut com a objectiu final el d’influir aquest organisme en el seu posicionament envers la presó preventiva dels presos polítics. Un posicionament que, com sabem, va ser finalment t contrari a aquesta injusta decisió judicial, però que també que va ser pres –òbviament- de forma independent.

Més enllà de les lamentables motivacions d’aquesta manipulació de vol gallinaci, de retruc s’ha afectat negativament i estúpida la bona imatge del delicat i complex de l’esforç internacional de procés de pau colombià. D’un esforç per aconseguir que els compromisos adquirits pel govern colombià amb les FARC esdevinguin una esperançadora realitat per aquell país.

I es demostra també que desconeixen -o simplement se’ls refot- la intensa i exitosa implicació catalana que va facilitar aquest procés de pau. Unes accions de discreta mediació internacional que van ser claus en l’èxit assolit, i que van merèixer l’agraïment públic del President Juan Manuel Santos. Un tema que, val la pena recordar-ho aquí, va ser tractat a l’entrevista realitzada fa un any al conseller Alfred Bosch en aquest mitjà.

Quan et situes en la mentalitat d’una certa condescendència patriarcal cap a les antigues colònies, una atzagaiada com aquesta és més que possible; esdevé un lamentable fet.

Daniel Condeminas ha estat assessor en polítiques de comunicació a Centre i Sud-Amèrica