Segons l’informe de la Direcció General de Política Lingüística de l’any 2017 (el de 2018 encara no ha estat publicat), durant el curs 2016-2017, 143 universitats de la xarxa Universitària d’Estudis Catalans han ofert docència en aquest àmbit. En total, s’han registrat 6.690 matrícules en llengua i cultura catalanes a les universitats estrangeres. El mateix informe, a més, revela que durant el mateix període 50 casals catalans d’arreu del món han organitzat un total de 159 cursos o tallers de català amb 1.851 alumnes inscrits.

Cal dir que no necessàriament tots els casals que han organitzat cursos de català estan representats dins d’aquestes xifres, ja que aquestes dades només tenen en compte els casals que han rebut subvencions de la Generalitat per organitzar-ne. Segurament hi ha un bon grapat de cursos organitzats per casals que no figuren en aquest informe.

En aquesta pàgina de la Generalitat de Catalunya trobem les dades que fan referència a les subvencions rebudes pels casals catalans l’any 2018. A l’apartat d’ensenyament del català, veiem que durant l’any 2018 els casals que s’han beneficiat de la subvenció han organitzat cursos per a 1.902 alumnes. En aquesta xifra s’hi inclouen força cursos adreçats a nens i nenes catalans residents a l’estranger. És important assenyalar-ho perquè, segons l’informe que regularment publica la FIEC (Federació Internacional Entitats Catalanes), a primer de gener de 2019 la comunitat catalana menor de 16 anys resident a l’exterior suma 69.685 nens i nenes que tenen com a única oportunitat per aprendre el català de manera reglada els cursos organitzats per les Comunitats Catalanes de l’Exterior. Per aquest motiu, té tant de valor la tasca que fan els casals d’organitzar cursos per tal que els nens i nenes catalans de l’exterior puguin aprendre la seva llengua materna.

D’altra banda, des de fa quatre estius, la Generalitat, a través de la Secretaria d’Exteriors i l’Agència Catalana de Joventut, organitza torns específics de L’Estiu és teu, un programa de colònies per als nens i nenes catalans residents a l’exterior. En aquests programes, a part de les activitats típiques d’unes colònies d’estiu, diàriament s’organitzen activitats de llengua i cultura catalanes especialment pensades per a ells. Per exemple, l’any 2018, es van organitzar estades a La Molina i a l’Escala amb la participació de 33 nens i nenes catalans residents a tot el món.

Per acabar, voldria afegir que tant la xarxa de CCE del Con Sud d’Amèrica com la d’Europa organitzen regularment (s’intenta que sigui un cop l’any) una trobada del seu professorat de català. Aquest cap de setmana celebrem a Luxemburg la tercera trobada de la xarxa europea, en la qual participarà professorat dels casals de Basilea, Copenhagen, Hamburg, Luxemburg, Àlaba, Bilbao, Londres, Berlín, Nantes, Stuttgart i Zuric.

Jordi Gairín és president del Centre Català de Luxemburg 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram