Algú ha sentit a parlar algun cop de l’Aplec Internacional de Cultura Popular Catalana? Si la resposta és no, clarament és que hem de treballar més per tal de posar-hi remei. Per tant, deixeu-me que us animi a saber més sobre aquest gran esdeveniment que després de 36 anys continua essent un gran èxit entre els grups de Catalunya i una gran sorpresa per les ciutats que tenen la sort d’acollir aquesta festa durant tot un cap de setmana intens de danses, música i espectacles  de Cultura Popular Catalana.

Com a director d’aquest Aplec Internacional sempre m’agrada traslladar la importància d’apostar per aquesta festa per tal de donar a conèixer al món, no només les nostres tradicions sinó també el nostre tarannà i el saber fer del poble català. Sense dubte, la cultura popular és garantia que així sigui, ja que gràcies a l’associacionisme que hi ha al darrere, on la gran majoria d’integrants, per no dir tots, hi participem des de l’altruisme ho fem possible.

És un orgull poder dirigir aquest esdeveniment donada la seva importància, evidentment, i també per poder gestionar juntament amb un equip format per una vintena de persones, any rere any al voltant de 700 actuants catalans i incloure tots els àmbits de cultura popular catalana, sempre deixant la porta oberta a nous àmbits que hi vulguin ser inclosos. Aquest esdeveniment pretén aplegar i exportar totes les mostres de cultura popular i sorprendre  no només al públic local sinó també als integrants dels grups o seguidors.

“La direcció i organització de l’Aplec Internacional implica dedicació i sacrifici, però que es veuen recompensats quan veus la cara de sorpresa dels habitants i visitants de les ciutats internacionals que ens acullen en veure les nostres tradicions”

No és cap motiu per avergonyir-me, sinó tot el contrari, si reconec que gràcies a aquest tipus d’esdeveniment on es dona cabuda, insisteixo, a les diferents mostres de cultura popular, que vaig descobrir la gran riquesa que tenim al nostre país i de la qual no n’era conscient.  No podria fer un llistat de totes, però sí posar de manifest que és un patrimoni que s’ha de preservar i cal suport institucional, perquè en aquests àmbits no només si actua, balla o canta, sinó que també hi ha uns valors de companyonia, inclusió i esforç que el fan realment imprescindible i valuós en la nostra societat.

La direcció i organització de l’Aplec Internacional implica dedicació i sacrifici, però que es veuen recompensats quan veus la cara de sorpresa dels habitants i visitants de les ciutats internacionals que ens acullen en veure les nostres tradicions i també quan els grups catalans se senten orgullosos i satisfets d’exportar aquest patrimoni que en moltes ocasions a casa nostra no li donem el valor que li pertoca.

Aquest any, la ciutat que ens acollirà serà Prešov, a Eslovàquia durant els dies 9, 10 i 11 d’agost i, és per això, que animo a totes aquelles persones que hi estiguin interessades a seguir-nos en aquesta aventura i gaudir d’aquesta experiència, també als que es troben vivint a l’exterior, i que gràcies a iniciatives com aquesta, poden sentir-se com a casa seva i sentir Catalunya més a prop que mai.

Víctor Duaigües Simó és el director de l’Aplec Internacional de la Cultura Catalana i directiu d’Adifolk

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram