Aquest Sant Jordi 2020 serà un Sant Jordi diferent, per força. Ens hem conegut i ens hem estimat un dia de Sant Jordi entre parades de llibres i de roses, amb parelles passejant la seva estima i escriptors i escriptores dedicant llibres als seus seguidors més aferrissats. En un món on tot es mercantilitza i es desdibuixa, on un dia del pare o de la mare sembla més aviat el dia dels grans magatzems, o la tradicional castanyada sucumbeix sota l’embranzida globalitzadora del Halloween, el nostre dia de Sant Jordi resisteix i refloreix any rere any com a referent d’amor a les persones i a la cultura, com aquell dia en què cadascú de nosaltres regala una flor i un llibre a les persones que estimem.

Volem que aquest Sant Jordi continuï sent per a nosaltres aquell dia tan especial; no podrem fer-ho ni celebrar-ho com sempre, traient els llibres de la Llibreria Blanquerna a la vorera del carrer Alcalá, i oferint la rosa que olorem profundament quan la nostra persona estimada ens la dona.

És, serà diferent. Però, en essència, serà el mateix. Un dia en què compartirem, ni que sigui virtualment, el nostre amor a les persones i a la cultura, tot pensant en tots aquells i aquelles que hem perdut aquest any de la pandèmia, que potser recordarem com si fos el títol d’una novel·la d’Eduardo Mendoza. Tots i totes, i les seves famílies, són a la nostra memòria, especialment les d’aquest Madrid que ens acull i on treballem, on la pandèmia s’ha acarnissat tan cruelment.

Deia Shakespeare en els seus Sonets: «Per res tinc aquest vast univers, excepte tu, la meva rosa; en ell tu ets el meu tot.»

Farem una gran rosa aquest Sant Jordi 2020, que us lliurarem amb tot el nostre amor, tot recordant els que no hi són, i agraint infinitament la gran feina de tots i totes aquelles que han fet un gran esforç per ajudar i acompanyar els malalts.

Gorka Knorr i Borràs és delegat del Govern a Madrid