En una entrevista a Comunicació21, Francesc Marc Àlvaro assegurava que “a Catalunya hi ha un abús de web de temàtica generalista i, en canvi, hi ha una mancança de portals web especialitzats”. El Grup Comunicació21 va tenir l’enginy, ara fa un any, de dissenyar un projecte innovador, amb un relat específic i dirigit a un públic concret: Exterior.cat.

En la darrera dècada, la població catalana a l’exterior ha crescut gairebé el doble. En dades oficials, es comptabilitzen 345.000 catalans residents a l’estranger. Una tendència que va a l’alça i que cada vegada reclama més protagonisme. Així ho vaig comprovar en la darrera trobada de comunitats catalanes que va tenir lloc a Washington DC (Estats Units).

Des d’un punt de vista polític, la comunitat catalana a l’exterior reivindica el seu dret a vot. Però un vot vàlid, reconegut i trascendent. Que enterri d’una vegada les sospites que es generen en els diferents consolats espanyols cada cop que hi ha eleccions -un grapat, darrerament-. Deia la periodista Mireia Domènech, especialista en comunicació i relacions institucionals, en una entrevista a Comunicació21 que “en política res és casual, tot és tàctic. Ja fa vuit anys que des d’Espanya incentiven l’abstenció exterior, és un frau a la democràcia”. Aquesta estratègia ha dut a un desencís que s’ha traduït en una dada significativa: només un 10% dels electors a l’exterior van exercir el seu dret a vot en les darreres eleccions. De moment, ni vot rogat ni electrònic.

Més enllà de voler ser partíceps a les urnes, la Catalunya exterior vol reivindicar amb més força que mai el seu rol com a diplomàcia civil. En una sola direcció i amb la necessitat de ser reconeguts i entesos des de la Catalunya interior. Que més enllà del folklore, la Catalunya exterior d’avui -jove, preparada i amb talent- vol internacionalitzar la cultura, l’educació i el coneixement. Alguns, fins i tot a títol individual, sent l’altaveu dels drets nacionals.

Som davant d’un nou escenari. La globalització ha provocat que s’estripi definitivament aquell clixé de català resident a l’estranger que vivia Catalunya des de l’enyor, per un ciutadà actiu, connectat i disposat a explicar la realitat catalana al món.

Durant dotze mesos, Exterior.cat no només ha actuat com a eina canalitzadora de l’activitat que genera el Govern -des de les delegacions- i del centenar de casals catalans sinó que també s’ha convertit en un espai de confluència virtual entre les dues Catalunyes: l’una, que vol ser reconeguda i l’altra, que intenta descobrir-la. Aquest és l’univers d’Exterior.cat. Una aposta singular, pròpia i de llarg recorregut.

Quim Miró és el cap de continguts del web Exterior.cat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram