Font: Exterior.cat | Irene Gómez, Marc Pedrosa, Paula Albadalejo i Cristina González

Quatre sanitaris catalans es troben atrapats a la ciutat de Guayaquil (Equador) després que s’hagi suspès el projecte de voluntariat de l’Asociación Internacional de Sanitarios Españoles (AISE) que estaven participant a causa del coronavirus.

Es tracta de les infermeres Cristina González, de Sant Esteve Sesrovires; Irene Gómez, de Cornellà de Llobregat; Paula Albadalejo, de Badalona i el nutricionista Marc Pedrosa, de Barcelona. Formen part d’un grup de 63 sanitaris de l’AISE que des del 24 de febrer passat s’han dedicat a l’ajuda, prevenció i promoció de la salut en les zones rurals més vulnerables de l’Equador.

“Estem atrapats, sense bitllet de tornada i esperant un gest de les autoritats equatorianes per poder tornar a casa”, explica Cristina González, des de Guayaquil, a Exterior.cat. El govern espanyol, que ha garantit el retorn d’aquells qui es trobin a l’estranger, va assegurar-los que entre demà i dissabte un avió els traslladaria fins a Madrid.

PROHIBEIXEN L’ATERRATGE A GUAYAQUIL

Així, des del ministeri d’Afers Exteriors es va ordenar l’enviament d’un avió d’Ibèria fins a Guayaquil per recollir aquest grup de sanitaris. A l’hora d’aterrar l’avió procedent de Barajas a l’aeroport José Joaquín de Olmedo, a Guayaquil, va trobar-se amb una sorpresa inesperada.

L’alcaldessa de Guayaquil, Cynthia Viteri va ordenar la prohibició d’aterrar i va col·locar una munió de vehicles sobre la pista d’aterratge que va obligar l’avió a canviar la trajectòria i fer-ho a Quito. El motiu per impedir l’aterratge és, segons explica González, “perquè a l’avió hi viatjava una tripulació procedent d’Espanya, un país on ja hi havia contagis per coronavirus”.

Fruit d’aquesta decisió, la pressió sobre l’alcaldessa Viteri s’ha intensificat en les darreres hores. Si el vol es cancel·la definitivament, els sanitaris catalans no podran retornar, com a mínim, fins al 2 d’abril. “No sabem si finalment el govern espanyol convencerà l’alcaldessa de Guayaquil perquè ens deixi tornar a casa. Ara mateix és incert”, assenyala la infermera de Sant Esteve Sesrovires.

El projecte humanitari va fer un gir inesperat diumenge passat quan es va cancel·lar definitivament després que l’Equador decretés l’estat d’alarma pel covid-19. A banda de les gestions fetes pel govern espanyol, l’expedició catalana també ha contactat amb el departament de Salut de la Generalitat per informar-los dels fets.

“Un grup més reduït teníem el bitllet de tornada més enllà de finalitzar la tasca de voluntariat perquè teníem la intenció de fer uns dies de turisme. Ara, el bitllet l’hem perdut i el que volem és tornar a casa”, se sincera González.

ATENCIÓ ALS DESAFAVORITS

L’AISE ha fet tasques en l’atenció primària en províncies molt concretes de l’Equador. “Hem posat l’accent en la població més pobre, en zones més rurals i sense recursos econòmics”, diu González. Així, metges, infermers, nutricionistes i farmacèutics van oferir un seguit xerrades sobre prevenció, alimentació i sexualitat, a més d’una consulta mèdica.

El 24 de febrer passat quan el grup de voluntaris de l’AISE van iniciar el projecte humanitari el coronavirus els quedava molt llunyà. “Ningú es va imaginar mai un escenari com el que tenim avui”, admet la jove catalana.

El contagi es va anar propagant arreu del món fins a arribar a l’Amèrica Llatina. “És la meva primera experiència humanitària”, confessa González, qui juntament amb els seus companys espera que el projecte humanitari acabi ben aviat arribant a casa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram