Font: ACN

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha participat en el primer estudi positiu de teràpia personalitzada en càncer de pàncrees, una malaltia que en l’actualitat continua tenint un pronòstic pobre. Els resultats s’han donat a conèixer en el congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), a Chicago (Estats Units), on també s’ha presentat un altre estudi de fase III amb un tractament d’immunoteràpia prometedor en càncer gàstric avançat, que firma com a primer autor el director del VHIO, el doctor Josep Tabernero.

Es tracta d’un assaig de fase III que avalua l’eficàcia del tractament de manteniment amb un fàrmac, olaparib, en pacients portadors d’una mutació al gen de BRCA. “El tractament aconsegueix per si sol frenar la malaltia en aquest grup de pacients, encara que es pari la quimioteràpia”, destaca la doctora Teresa Macarulla, investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO.

L’estudi en què ha participat el VHIO és el primer amb resultats positius guiat per biomarcadors en càncer de pàncrees i, per tant, planteja la primera alternativa personalitzada per a un subgrup de pacients per poder descansar del tractament quimioteràpic. L’estudi es publica a The New England Journal of Medicine i aquelles recerques que hi apareixen és perquè solen anticipar canvis en els estàndards de tractament. A més, el congrés anual d’ASCO és una de les cites oncològiques internacionals més importants pel que fa a la pràctica clínica del càncer i on investigadors de tot el món presenten els últims avenços en el tractament de la malaltia.

Es calcula que entre un 6 i un 8% dels pacients amb càncer de pàncrees són portadors de la mutació de la línia germinal -hereditària i present en totes les cèl·lules, no només les tumorals- al gen de BRCA i que es podran beneficiar del tractament una vegada estigui regulat i aprovat, d’aquí a uns mesos. “La part més difícil és demostrar que un tractament funciona en pacients i això ja ho hem aconseguit”, afirma la doctora Macarulla en declaracions a l’ACN.

En un tipus de càncer en què costa molt avançar en recerca per la seva heterogeneïtat i resistència, aquests resultats són un gran impuls. La investigadora del VHIO ressalta que aquest és “un primer pas” perquè altres grups de pacients es puguin beneficiar en el futur d’aquest tractament, més enllà de les mutacions de BRCA1 i 2. Per ampliar aquest grup de pacients, es podrien trobar altres mutacions que es comportessin de manera semblant a la del BRCA.

UN ASSAIG INTERNACIONAL

Aquest assaig internacional, el primer autor del qual ha estat el doctor Hedy L. Kindler, de la Universitat de Chicago, i que ha estat coordinat per la doctora Talia Golan, de l’Institut Oncològic del Centre Mèdic Sheba de Tel-Hashomer, de la Universitat de Tel Aviv, es va realitzar amb pacients amb una mutació BRCA que havien rebut un tractament de quimioteràpia basada en platí com a primera línia i que no mostraven progressió de la malaltia després d’un mínim de 16 setmanes de tractament.

Els resultats de la investigació van demostrar que el tractament amb olaparib, un inhibidor de les proteïnes PARP, va proporcionar una millora estadísticament significativa en la progressió de la malaltia respecte al placebo. Estudis anteriors havien demostrat una resposta a l’olaparib per part d’aquest grup de pacients i ja existeix aquest tractament per a càncer d’ovari.

L’estudi ha demostrat que pembrolizumab en combinació amb quimioteràpia convencional no afegeix cap benefici respecte als resultats que ofereix la quimioteràpia sense pembrolizumab. No empitjora els resultats en cap cas, però no hi afegeix un benefici. En canvi, els resultats de pembrolizumab com a tractament únic d’aquests tumors gàstrics com a substitut de la quimioteràpia sí que demostren un benefici superior a la quimioteràpia i a la combinació de tots dos en aquells pacients que tenen un índex d’alta expressió d’una proteïna (PDL1).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram