L’actual junta directiva del Centre Català de Lausana, després de la darrera assemblea [Foto: Centre Català de Lausana]

Núria Inglin va ser reelegida com a presidenta del Centre Català de Lausana l’abril passat. Tot i néixer a Barcelona el 1956, viu a Suïssa des de fa més de 50 anys. Sempre ha tingut un vincle molt proper amb el Centre Català, “fa anys i panys que soc de la junta”, explica a Exterior. Després de dos anys com a presidenta, la comunitat catalana de Lausana li ha fet confiança per sumar-hi un nou mandat.

La pandèmia va castigar durament el Centre Català de Lausana. A l’aturada obligada per les restriccions sanitàries s’hi va sumar, més tard, la dimissió en bloc de l’anterior junta directiva. Davant d’aquell escenari, i tenint en compte el llegat de Lausana com a comunitat catalana a Suïssa, va aparèixer Núria Inglin i el seu equip.

“Formem una junta extraordinària, tenim molta complicitat. Vaig acceptar ser presidenta per mantenir el Centre Català de Lausana, era la solució. Vist amb perspectiva, va ser tot un encert, hem resorgit l’entitat”, assenyala Inglin. I tot plegat, enmig de la dissolució de Casa Nostra Suïssa.

“Formem una junta extraordinària, tenim molta complicitat”, subratlla la presidenta Núria Inglin

En els dos darrers anys, el Centre Català de Lausana no només ha mantingut la seva activitat, sinó que l’ha incrementat amb escreix. La més rellevant ha estat la posada en marxa de la Colla Castellera de Lausana, sent la primera colla de Suïssa i que aplega prop d’un centenar de persones. “Està sent un projecte molt aglutinador, que uneix petits i grans, i d’una tradició tan nostrada com són els castells. El repte, ara, és consolidar-la en els propers dos anys”, assegura la presidenta.

Els castellers de Lausana [Foto: Centre Català de Lausana]

Una altra activitat que s’ha apuntalat en els darrers dos anys ha estat l’Esplai infantil del Centre, amenitzat per Marta Palau i Wanda de Simón. Més d’una dotzena de nens i nenes d’entre 4 i 12 anys hi participen tots els dissabtes. “Amb l’Esplai ha estat reprendre l’activitat, i cada cop hi ha més interès”, apunta Inglin. Al mateix temps, la posada en marxa de nous cursos d’aprenentatge de català d’iniciació i de perfeccionament a càrrec de Marta Palau.

L’esplai infantil, que integra nens i nenes de 4 a 12 anys genera “cada cop més interès”

El grup de caminaries supera el centenar de participants. Amb un calendari definit, hi ha una activitat mensual. Una de les novetats ha estat el cicle ‘Celebrem’, amb la presència a Lausana de polítics i activistes catalans. El més rellevant, l’octubre passat, amb Artur Mas, Marta Rovira i David Fernández.

Així, també, el Centre Català de Lausana manté les activitats per Carnestoltes, la calçotada, Sant Jordi, revetlla de Sant Joan, la Diada Nacional, cursos de panellets i la participació en el VOC d’Òmnium Cultural amb la mostra i els premis de curtmetratges en català.

La directiva té com a prioritats, per als propers dos anys, impulsar una publicació digital i incentivar la participació de la biblioteca, amb més de 4.000 volums, sota la supervisió d’Artur i Mònica Batlle. “És un fons catalogat, del qual un 90% dels llibres són en català, i la resta, en castellà i francès”, apunta.

El 2024 es recordarà, també, per la mort de Silveri Kirchner Valls, fundador del Centre Català de Lausana, fa 55 anys. Aquella llavor que es va plantar el 1969 es manté intacta.

La Geganta, molt més que un projecte pedagògic per als nens i nenes catalans de Copenhaguen
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram