Foto: El Parlament de Catalunya debatrà la proposta sobre la Catalunya exterior [ACN]

El Parlament de Catalunya té previst votar aquest dimecres la proposta de resolució sobre els catalans a l’exterior presentada per En Comú Podem. La proposta, esmenada pel grup parlamentari d’ERC, preveu crear un pla de retorn digne per als catalans residents a l’exterior.

La portaveu del grup parlamentari dels Comuns, Susanna Segovia, va presentar, a principis de març passat, la proposta al registre del Parlament amb l’objectiu que sigui substanciada davant la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies.

Segons En Comú Podem, el pla de retorn digne permetria “garantir el dret dels catalans residents a l’exterior i dels seus descendents”. Els comuns plantegen al Govern català que realitzi un estudi i un anàlisi de l’emigració i el retorn des de 2008 amb “la finalitat de conèixer les causes de l’emigració i les limitacions que tenen les persones retornades, com per exemple l’accés a la Renda Garantia Ciutadana”.

A més, demanen que es reactivi l’Oficina d’Ajuda al Retorn i la Xarxa d’Intermediació i Selecció Laboral en Origen (XILA) en coordinació amb els ens municipals i les comunitats catalanes a l’exterior. I finalment sol·liciten que es “reverteixin les retallades” de 2011 en la llei 25/2002 “incorporant en la condició de retornats a descendents i persones no inscrites en els consolats espanyols escurçant els terminis”.

La proposta arriba després de la iniciativa presentada al Parlament per la Comissió pel Retorn Digne que vol garantir els drets de les persones emigrants i retornades a Catalunya. La petició s’ha fet arran de la campanya #SomMésDe300Mil, que pretén visibilitzar els catalans residents a l’exterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram