Foto: Exterior.cat

La derogació definitiva del vot pregat per part del govern espanyol va ser un dels punts més aplaudits durant l’assemblea de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) celebrada diumenge de forma virtual. La federació ha tingut un paper rellevant per modificar el sistema de vot dels catalans (i de retruc, dels espanyols) a l’estranger.

La FIEC va recordar que el procés no ha finalitzat, ja que la propera tardor l’ha d’aprovar el Senat i, posteriorment, s’ha de publicar al Boletín Oficial del Estado (BOE). Un cop superi aquest tràmit, la federació té intenció de convocar un acte virtual amb aquells actors (partits polítics, entitats i associacions) que han participat durant el procés.

La federació promourà una campanya per donar a conèixer el nou sistema de vot exterior

De la reforma definitiva, la FIEC hi dona el seu vistiplau gairebé en la seva totalitat. Així i tot, en l’assemblea el vocal d’Estudis i Anàlisis a la junta directiva de la FIEC, Antoni Montserrat va alertar que la Junta Electoral Central (JEC) té la potestat d’habilitat espais complementaris als consolats espanyols. “Haurem d’estar alerta perquè es garanteixi un bon control durant el procés electoral”, va dir.

Un nou escenari a les urnes

Amb el text lligat, Montserrat, va avançar que la federació promourà una campanya d’informació del nou sistema de vot exterior. “Cal explicar als catalans i catalanes amb dret a vot com és aquest nou sistema, i per això, des de la FIEC farem una campanya informativa”, va remarcar Montserrat.

En xifres del CERA, 270.173 catalans tenen dret a vot segons les darreres dades oficials del passat més de maig. Respecte a les darreres eleccions catalanes del 14 de febrer de 2021, hi ha hagut un creixement de 15.000 catalans més a l’estranger. “Hi ha una emigració catalana real i oculta pels mitjans de comunicació”, va subratllar.

En aquest sentit, la FIEC també té previst reunir-se amb els partits polítics per posar en valor la bossa de 270.000 electors a l’exterior. “Aquesta reforma pot canviar el panorama polític, caldrà que els partits polítics en prenguin consciència”, diu Montserrat. El nou sistema de vot exterior ha d’ajudar a millorar els registres de participació, que en les eleccions de 2021, van tocar fons amb un 6%.

Durant l’assemblea, Montserrat va alertar que “VOX està creixent a l’exterior, està creant punts en diverses ciutats del món”. El nou sistema de vot exterior és previst que s’estreni el maig de 2023 coincidint amb les eleccions municipals.

A banda del vot exterior, en l’assemblea la FIEC va avançar una nova ofensiva dirigida al govern espanyol instant-lo a incloure l’ensenyament del català dins el programa d’acció educativa a l’exterior. A més, va ratificar els noms d’una junta directiva renovada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram