La mostra que dona a conèixer la situació d’uns 40.000 republicans espanyols i exbrigadistes que van ser forçats a treballar com a esclaus per a l’Alemanya nazi a la França ocupada. Per Solé, la història exhibida a l’Eurocambra és “oblidada i desconeguda” i posa en valor la seva rellevància.
Inaugura una exposició que vol donar a conèixer la situació d’espanyols exiliats esclaus del nazisme
“Reivindiquem que això és memòria històrica europea”, remarca, ja que l’exposició reflecteix situacions que es van viure a Alemanya, França i Espanya. Per altra banda, l’eurodiputat d’ERC també ha volgut subratllar el fet que el projecte ha comptat amb la participació d’estudiants de batxillerat, els quals hi han col·laborat fent tasques de recerca i entrevistes. “Això ho fa especial, i val la pena que es doni a conèixer i es comparteixi amb el màxim de persones possibles, també al Parlament Europeu”, ha remarcat.
Un projectee d’un institut d’Alcover
L’exposició ‘Rotspanier, Republican forced labourers in the World War II’ -treballadors forçats republicans durant la Segona Guerra Mundial- és un projecte dels alumnes de batxillerat de l’institut Fonts del Glorieta d’Alcover (Alt Camp) impulsat conjuntament per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Agrupa diversos socis espanyols, francesos i alemanys, entre ells el Centre d’Estudis Sobre Conflictes Socials (CECOS), l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l’Associació Amical de Mauthausen i altres camps de totes les víctimes del nazisme a Espanya.
La mostra també compta amb el suport del programa Europa Ciutadana, impulsat per la Unió Europea, i ha estat cofinançat per Memorial Democràtic, la institució de la Generalitat que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya.
L’exposició forma part del projecte ‘Rotspanier’, que engloba congressos, seminaris, activitats formatives i projeccions de documents gràfics i audiovisuals, entre d’altres. El material que s’exhibeix a l’interior del Parlament Europeu es podrà visitar fins el pròxim divendres 10 de febrer.
De què serveix estar a Europa?