La utilitat i la feina que es fa des del Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats és fàcilment reconeguda per tothom. Qui més qui menys, ha seguit de prop la Llei per protegir el català a l’escola davant de la imposició del 25% de classes en castellà, o la Llei espanyola del “Només sí és sí”, i entén que la feina dels diputats en aquestes cambres afecta el seu dia a dia. Però quan es tracta del Parlament Europeu, el desencís, la distància i el desconeixement del que es decideix a Estrasburg sovint fa que calgui justificar-ne la importància o explicar-ne la utilitat. De què serveix ser el Parlament Europeu?, em demanen sovint.

La lluita contra el canvi climàtic, la recuperació econòmica després de la pandèmia de la Covid-19, i la crisi energètica derivada de la invasió russa d’Ucraïna, entre d’altres, ens recorden que molts dels grans reptes a què hem de fer front avui no coneixen fronteres, i que la millor manera de donar-hi resposta és precisament amb una Unió Europea forta. Una Unió Europea, per posar exemples concrets, que decideix prohibir els plàstics d’un sol ús per protegir els nostres mars; que proposa donar ajudes a la instal·lació de panells solars perquè l’economia postcovid estigui basada en valors més sostenibles; i que acorda posar un topall al preu del gas, per donar una mica d’aire a empreses i famílies, ofegades pels altíssims preus de l’energia.

“Treballem per dotar la Unió d’un marc de claredat que permeti a nacions europees desenvolupar processos democràtics d’autodeterminació”

Per això, des del meu grup polític, els Verds/ALE, treballem al Parlament Europeu per defensar una Europa més forta, més verda, més democràtica, més fidel a la seva diversitat, i socialment més justa, que protegeixi millor els drets i llibertats de tots els ciutadans europeus, tant individuals com col·lectius.
Personalment, jo treballo en dos àmbits fonamentals: el de la Recerca i la Innovació, centrant-me en les polítiques digitals i la transició energètica; i el de les Relacions Exteriors, perquè Europa sigui un referent en el respecte i la promoció dels drets humans, individuals i col·lectius. Un actor internacional que lideri una globalització amb normes socials, laborals i mediambientals sòlides i que afavoreixi un desenvolupament just i sostenible.

Més enllà de la feina permanent d’aquestes dues comissions parlamentàries, també soc membre de la comissió d’investigació de Pegasus, un espai que m’ha servit per denunciar l’espionatge polític il·legítim i antidemocràtic del govern espanyol al moviment independentista, del qual jo mateix n’he estat víctima, que ha suposat el Catalangate.

I finament, el Parlament Europeu és, també, un espai on defensar la causa de la independència de Catalunya. Crec fermament que els independentistes hem de fer sentir la nostra veu en tots els àmbits on ens sigui possible. I el cor d’Europa és, sens dubte, un lloc privilegiat on poder teixir complicitats internacionals. Actualment, i amb el suport d’un grup d’eurodiputats provinents de diverses nacions sense estat, estem treballant per concretar la proposta d’un mecanisme democràtic per resoldre els conflictes territorials i de sobirania dins la Unió Europea. O, dit d’una altra manera, treballem per dotar la Unió d’un marc de claredat que permeti a nacions europees desenvolupar processos democràtics d’autodeterminació, perquè mai més els anhels pacífics de llibertat d’un poble europeu es topin amb la violència d’estat com a resposta.

Jordi Solé és eurodiputat per Esquerra Republicana-Verds/ Aliança Lliure Europea

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram