Riba ha explicat que l’escalfament global provocarà una sèrie de canvis a l’Àrtic que n’afectaran l’economia, la biodiversitat i el modus de vida de la població local. Davant d’aquests reptes, la delegada ha defensat que la resposta no ha de procedir només dels estats sinó que “les regions també hi tenen molt a dir” i ha destacat que “Catalunya pot aportar la seva experiència”.
“Molts dels canvis que fenòmens com el canvi climàtic provocaran a l’Àrtic plantegen reptes en àrees com el turisme, la integració de la immigració o en la participació d’associacions regionals sobre els quals Catalunya té experiència i hi pot aportar know-how”, ha dit Riba.
El grup de treball Àrtic valora especialment el punt de vista de la Mediterrània que Catalunya aporta sobre els diversos reptes que les dues regions comparteixen
Entre d’altres, Riba ha destacat l’aposta que sempre hi hagut des del govern per les polítiques d’integració de la immigració, les mesures que s’han pres de protecció de zones marítimes, les lliçons apreses en la gestió del turisme, o la promoció de fòrums d’abast regional.
La delegada ha assenyalat que actualment els estats són els que acaben decidint les grans polítiques que es duen a terme a l’Àrtic i que en aquesta regió no hi ha cap de les capitals d’aquests estats. “Davant d’aquesta situació, les regions s‘han d’organitzar i mobilitzar per poder influir en els estats i el Consell Àrtic”, ha defensat.
Per aconseguir-ho, Riba ha destacat el rol d’organitzacions com la CPRM, organisme que engloba regions perifèriques i marítimes que “són les que haurien de fer lobby perquè se les tingui en compte a l’hora de decidir les polítiques que afecten l’Àrtic”. En aquest sentit, la delegada ha proposat que la CPRM pugui ser admesa en qualitat d’observadora al Consell Àrtic, institució que agrupa els vuit estats de l’Àrtic.
També ha destacat el potencial que poden tenir les col·laboracions entre centres de recerca i universitats a l’hora de promoure els interessos de les regions.
Amb la participació a la visita d’estudi a Rovaniemi, la delegació continua la implicació en les activitats del grup de treball Àrtic de la CPMR-BSC que ha intensificat els darrers mesos. El grup de treball Àrtic valora especialment el punt de vista de la Mediterrània que Catalunya aporta sobre els diversos reptes que les dues regions comparteixen.
Montserrat Riba: “Hi ha països nòrdics que els atrau el model turístic i educatiu de Catalunya”