
Una representació del Centre Català de Basilea durant el dinar commemoratiu del 50è aniversari [Foto: CC Basilea]
Aquest missatge a la desesperada ve de lluny. En la darrera assemblea de l’entitat (el setembre passat) només van assistir-hi 11 persones, la majoria d’elles integrants de l’actual directiva i que, de retruc, fa una munió d’anys que no hi ha cap moviment. En aquest comunicat, la junta parla de “desgast personal” per “planejar, coordinar i executar les activitats”i “que fa anys que ho fa voluntàriament”.
A finals de 2023, va plegar Jordi Avellaneda, tresorer de l’entitat, a més de Celi Palau, que ha exercit de secretària en els darrers quatre anys. S’hi suma el president del Centre Català de Basilea, Joan Manel Azuaga, qui després de 14 anys al capdavant, vol fer “un pas al costat”, assegura a Exterior. “Fa anys que som els mateixos, el Centre necessita aire fresc, calen mans i il·lusions renovades”, reconeix Azuaga.
En el comunicat, la junta subratlla que “el Centre Català no és una empresa d’events” sinó “una entitat que vol promoure la llengua i cultura catalanes i facilitar el contacte entre persones vingudes a Basilea”.
“Fa anys que som els mateixos, el Centre necessita aire fresc, calen mans i il·lusions renovades”, reconeix l’actual president
Amb els deures fets
Tot i que la continuïtat del Centre penja d’un fil, la directiva actual té tota la programació d’activitats per al 2024 enllestida. La primera activitat serà la representació teatral De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, amb La Quinta Forca, previst el 3 de febrer. També està tancada la calçotada i Sant Jordi, que enguany serà una visita en català a l’exposició sobre els íbers al Museu d’Art Antic de Basilea, amb la col·laboració de la delegació del Govern a Suïssa.
A més de la programació, el Centre ha consolidat l’oferta de l’Escoleta, que va impulsar-se fa 15 anys. “Funciona molt bé, hi ha cinc grups i una quarantena de nens i nenes! És la porta d’entrada de molts catalans a l’entitat”, diu el president. Es calcula que més de 200 catalans resideixen actualment a Basilea i a la regió de Basiliensis.
Fundat el 1971, el Centre Català de Basilea va celebrar el seu cinquantenari va tres anys. Fins l’any 2018 l’associació va portar el nom de Casa Nostra de Basilea. Diumenge pot ser un dia rellevant per a la seva història.
Exhibició de la cultura popular catalana pels carrers de Basilea