El conseller Duch ha participat en el 20è Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia a Barcelona [Foto: Govern]

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha participat en el 20è Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia, una jornada que ha aplegat representants polítics, empresarials, acadèmics i de l’àmbit de la comunicació d’ambdós països per reflexionar sobre les prioritats del nou cicle polític europeu.

Duch ha aprofitat aquest espai per subratllar el rol determinant que poden jugar aquests dos països, especialment tenint en compte la incertesa que domina bona part del panorama polític a la Unió. “En un moment en què alguns estats membres estan centrats a solucionar els seus problemes interns, recau sobre Itàlia i Espanya una responsabilitat especial, que haurem d’exercir conjuntament en el pla europeu”, ha argumentat. “Hi ha molt per fer, però ho haurem de fer junts”, ha afegit, advertint que “el sud de la Unió Europea haurà de saber estar a l’altura dels reptes, que són molts i molt diversos”.

El conseller ha apostat perquè Catalunya i Itàlia treballin de manera coordinada per construir una Europa més integrada i resilient

“La transició ecològica i justa, la transició digital i la lluita contra les desigualtats entre ciutadans són, sens dubte, els tres pilars per al desenvolupament d’una societat equilibrada i per a una prosperitat que sigui compartida. Tres grans capítols on no ha de ser difícil trobar punts d’acord”.

Duch ha remarcat que el projecte europeu és l’únic capaç de fer front a aquests desafiaments, i ha tornat a posar la Unió Europea al centre de l’acció exterior catalana: “Som conscients que el nostre futur passa indefectiblement pel futur comú dels europeus. Per tant, volem contribuir i influir en la mesura de les nostres possibilitats i en el marc de les nostres competències”.

D’aquesta manera, Duch ha deixat clar que es pot “comptar amb la col·laboració del govern català i de la societat catalana, que torna a mirar cap a la UE com a únic futur possible”.

Economia i proximitat

Des de la seu de Foment del Treball, l’associació empresarial catalana que ha acollit la jornada a Barcelona, el conseller ha reivindicat les relacions econòmiques entre estats i regions com una forma de diplomàcia: “Una part important del treball del govern és crear aquestes circumstàncies perquè les relacions es puguin desenvolupar de la manera més fàcil per a Itàlia i Espanya i Catalunya, però també pels seus agents econòmics i també pels seus empresaris”.

“Som conscients que el nostre futur passa indefectiblement pel futur comú dels europeus”, ha dit el conseller

El conseller també ha advocat perquè els dos països col·laborin per avançar cap a una major integració de la Unió Europea a escala regional. Això, ha explicat, és clau per “baixar al territori” els grans programes de la Unió i encarar, així, les grans transformacions europees dels pròxims anys, com la transició ecològica i justa, la transició digital o la lluita contra les desigualtats socials.

Precisament perquè tenen com a objectiu debatre i fixar possibles prioritats compartides, el conseller també ha volgut posar en valor aquest tipus de trobades: “Confio que aquesta nova edició del Fòrum serveixi perquè les agendes d’Espanya i d’Itàlia convergeixin a Brussel·les de la manera més eficaç possible, contribuint de debò a enfortir la Unió Europea”.

El conseller Jaume Duch amb Enrico Letta [Foto: Govern]

Relacions sòlides i creixents entre Catalunya i Itàlia

Actualment, Catalunya i Itàlia gaudeixen de relacions sòlides i creixents: 450 empreses catalanes són filials d’empreses italianes i 3.708 empreses catalanes exporten regularment al mercat italià. La inversió directa d’Itàlia a Catalunya en els darrers cinc anys suma 690,7 milions d’euros i Catalunya representa un 23,3% del total de la inversió italiana a Espanya.

A més, Catalunya i diverses regions italianes mantenen estretes relacions en l’àmbit europeu, com amb Llombardia a través dels Quatre Motors per a Europa, o amb Emilia-Romanya en el marc de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes (CRPM). Aquest vincle també es reforça gràcies a la presència de la Delegació del Govern de Catalunya a Roma, així com de les oficines d’ACCIÓ i Turisme a Milà.

La XX edició del Fòrum de Diàleg Espanya – Itàlia està organitzada conjuntament per la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics de Foment del Treball (SBEES), AREL – Agència d’Investigacions i Legislació fundada per Nino Andreatta, i la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE).

Duch reivindica Catalunya com a terra d’acollida davant l’Aliança de Civilitzacions de l’ONU a Portugal
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram